Herenhuis

Woningen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het herenhuis met neoclassicistische lijstgevel. De links aanpalende stadswoning van drie traveeën met trapgevel hoort volgens plan bij besluit eveneens bij de afbakening.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als herenhuis dat interieuraankleding en constructie-elementen bewaart uit verschillende (ver)bouwperioden zoals op de begane grond o.m. twee 19de-eeuwse salons met versierde witrnarmeren schouwen, bepleisterde balklagen en vleugeldeuren, en op de verdieping een merkwaardige, empiregetinte rondboognis geflankeerd door versierde halfzuilen.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als representatief voorbeeld van twee kleinere, middeleeuwse woningen die onder invloed van een typisch 19de-eeuws modeverschijnsel zijn samengevoegd en uiterlijk getransformeerd tot een herenhuis met imposante gepleisterde lijstgevel.

Herenhuis

Oude Zak 35 (Brugge)
Imposant herenhuis met tuin, met een bepleisterde, laatclassicistische lijstgevel van zeven/negen traveeën en drie bouwlagen uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw. Samenstel van een ouder diep- en breedhuis. Achtergevels van links naar rechts: verankerde bakstenen tuitgevel van drie traveeën en twee bouwlagen; verankerde bakstenen lijstgevel van vier traveeën; achteruitspringend volume met bepleisterde lijstgevel.

Is de omvattende bescherming van

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak door jaarankers gedateerd "1676". Barokke trapgevel in verankerde baksteenbouw.