Windmolen Molen van Callant

Bergmolen en omgeving

Beschrijving

De Molen van Callant is beschermd als monument. De bescherming omvat de bergmolen met inbegrip van alle gaande werk, extern aandrijfwiel voor riemaandrijving en molenbelt.

Waarden

De bergmolen, met inbegrip van alle gaande werk, extern aandrijfwiel voor riemaandrijving en molenbelt, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als goed voorbeeld van een in oorsprong stenen berg- of beltmolen gebouwd in 1897, met hergebruik van bepaalde oudere 17de/18de-eeuwse molenonderdelen afkomstig van een oudere houten windmolen en waarvan vanaf circa 1934 het maalwerk via een extern riemwiel door een motor werd aangedreven.

Molen van Callant

Ramskapellestraat 66 (Knokke-Heist)
De molen van Callant is een stenen bergmolen die in 1897 werd opgetrokken met onderdelen van een houten staakmolen, die daarvoor op deze plaats was opgericht. De oudste vermelding van een molen op deze locatie dateert van 1416.