Windmolen Molen van Callant

Gemeente Knokke-Heist
Straat Ramskapellestraat
Locatie Ramskapellestraat 66 (Knokke-Heist)
Alternatieve naam Bergmolen

Ramskapellestraat 66, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

Bergmolen met nog gedeeltelijk bewaarde open ruimte (dorpsgezicht). Molen beschermd als monument en de omgeving als dorpsgezicht bij M.B. van 10.06.1999.

Beschrijving

De Molen van Callant is beschermd als monument. De bescherming omvat de bergmolen met inbegrip van alle gaande werk, extern aandrijfwiel voor riemaandrijving en molenbelt.

Waarden

De bergmolen, met inbegrip van alle gaande werk, extern aandrijfwiel voor riemaandrijving en molenbelt, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als goed voorbeeld van een in oorsprong stenen berg- of beltmolen gebouwd in 1897, met hergebruik van bepaalde oudere 17de/18de-eeuwse molenonderdelen afkomstig van een oudere houten windmolen en waarvan vanaf circa 1934 het maalwerk via een extern riemwiel door een motor werd aangedreven.