Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Site van de Oostmolen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
12478
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12478

Besluiten

Molenaarswoning met stalvleugel en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 26-03-1998  ID: 3305

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De molensite van de Oostmolen, of Kleine Molen, is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat de gehele molensite met windmolen, molenhuis, maalderij, alle bijgebouwen en de onmiddellijke omgeving van deze gebouwen zoals het omhaagd erf, het weiland, de boomgaard en de moestuin.



Waarden

De molen en molenaarswoning met omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als oude molensite aan de oostelijke rand van Gistel, enerzijds gekenmerkt door een openheid gericht op windvang, anderzijds als een voorbeeld van een gaaf bewaarde 19de-eeuwse hoeve-omgeving met onder meer een omhaagd erf , permanent weiland, kleine boomgaard en moestuin.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Site van de Oostmolen

Warandestraat 29, 29A-B (Gistel)
De site van de Oostmolen bestaat uit een windmolen, een molenaarswoning met stalvleugel en annex, een achterliggende schuur en een mechanische maalderij. De Oostmolen is een standaardmolen op torenkot, die zowel als koren- als oliewindmolen dienst doet.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Site van de Oostmolen [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12478 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.