Villa Les Ajoncs

Villa's

Beschrijving

De dubbelvilla Les Ajoncs, met inbegrip van de omgevende tuin met markant duinreliëf en tuinmuur, is beschermd als monument.

Waarden

De dubbelvilla Les Ajoncs, met omgevende tuin met markant duinreliëf en tuinmuur, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde representatief voor de geïndividualiseerde duinhuizen die worden opgetrokken aan de Oostkust, meer bepaald in Duinbergen, in de periode vlak na de Eerste Wereldoorlog bij de verdere uitbouw van de badplaats. Dit type van vrijetijdsarchitectuur introduceert in de ontwikkeling van de kustarchitectuur een nieuwe woonvorm en -stijl. De dubbelvilla Les Ajoncs wordt op een duinhelling opgetrokken in 1919, als rechtstreeks gevolg van de verkaveling van het Stübbenpark langs waar op de omgevende duintoppen verschillende villa's worden opgetrokken.
Als zijnde een laat voorbeeld van de pittoreske bouwstijl waarin de eerste villa's in het begin van de 20ste eeuw aan de kust worden opgetrokken, met name als eclectisch miniatuur-plezierkasteeltje in een combinatie van cottagestijl en diverse stijlkenmerken die verwijzen naar onder meer de middeleeuwse en renaissancearchitectuur, zoals respectievelijk te zien aan de ronde hoektoren en de in- en uitzwenkende geveltop.
Als zijnde de blikvanger aan het Stübbenpark, voornamelijk gekarakteriseerd door zijn inplanting op de nog goed bewaarde duinhelling, waar de diagonale opsplitsing van het bouwblok de intentie van de architect toont de verblijvers van beide woningen zicht te bieden op zowel het park als de zee. Vertoont rijk silhouet door onder meer het levendig dakenspel, in- en uitspringende muurpartijen ten gevolge van diverse bouwvolumes, erkers en balkons; veelvuldig gebruik van hout voor erkers, leuningen en pseudovakwerk.
De in de duintop ingewerkte garages ondersteunen het visueel effect van de hoger gelegen villa. De woonst aan de Bergdreef 11 bewaart de typische indeling en de interieurinrichting, vooral het houtwerk, waaronder schrijnwerk, tussendeuren, plankenvloeren en trap.

sociaal-culturele waarde

Als document dat de sfeer en wooncultuur van de zomerse vakantieganger weerspiegelt uit de toeristische periode in het interbellum aan de Oostkust, wanneer de badplaats Duinbergen zich verder ontwikkelt en nieuwe villa's en hotels worden opgetrokken voor het steeds groeiend aantal badgasten.

Villa Les Ajoncs

Bergdreef 11, Engelsestraat 12 (Knokke-Heist)