Herberg en afspanning De Godelieve

Beschermd monument van 11-06-2001 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Gistel
Deelgemeente Gistel
Straat Tempelhofstraat
Locatie Tempelhofstraat 1 (Gistel)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/35005/305.1
  • 4.02/35005/305.1
  • DW002142
  • OW001432

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Herberg en afspanning De Godelieve

Tempelhofstraat 1, Gistel (West-Vlaanderen)

Landelijke herberg en afspanning, zogenaamd De Godelieve, van 1654.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De herberg De Godelieve te Gistel is beschermd als monument. De bescherming omvat het hoekpand bestaande uit een herberg en afspanning. Het (inmiddels verdwenen) kleine nutsgebouw en gietijzeren hekken aan de Tempelhofstraat behoren niet tot de bescherming als monument.

Waarden

Herberg De Godelieve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een interessant gebouwencomplex in oorsprong teruggaand op de 17de eeuw, zie jaarsteen 1654. Dit ensemble bestaande uit witgekalkte, bakstenen bestanddelen op een gepikte plint, onder pannen zadeldaken, met interessant houtwerk en interieurelementen is representatief voor de landelijke, traditionele architectuur van de kuststreek.
Het betreft alsdusdanig een architecturaal herkenningspunt. Dit zichtbepalend hoekcomplex heeft mede door zijn afmetingen en zijn typische ligging aan de westelijke uitvalsweg een belangrijke stedenbouwkundige impact op het straatbeeld.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.