Herenhuis met hekken

Herenhuis met hekwerk

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het herenhuis aan het dorpsplein met inbegrip van het hekken aan de straatzijde.

Waarden

Het herenhuis met hekwerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het herenhuis werd omstreeks 1840 opgericht door brouwer en burgemeester Jacques D' Hollander ter vervanging van een vroegere herberg met brouwerij genaamd de Catte waar de baljuw en schepenen tijdelijk vergaderden in de vierschaarkamer. In 1865 kwam het herenhuis in bezit van de vooraanstaande familie Van Bogaert. Bij het herenhuis hoort een ondiepe voortuin met fraai ijzeren hekwerk. Deze componenten vormen een onafscheidbare aanhorigheid die historisch en conceptueel integraal deel uitmaken van de site van het herenhuis.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het herenhuis bewaart zijn kenmerkend voorkomen van een neoclassicistisch herenhuis in aansluiting met de stedelijke burgerlijke architectuur uit het tweede kwart van de 19de eeuw. De horizontaal benadrukte lijstgevel met hoge rechthoekige muuropeningen vertoont het karakteristiek gebruik van hardsteen voor de plint. lekdorpels, kordonlijst en kroonlijsten op rolwerkconsoles boven de bovenvensters. Ook de authentieke neoclassicistische voordeuromlijsting bleef ter accentuering van de inkom bewaard. De donkergrijze beraping van de linker zijgevel is een zeldzaam wordende getuige van een vroeger kenmerkende en gebruikelijke gevelafwerking. De huidige indeling en structuur binnenshuis gaan eveneens terug op de oorspronkelijke dubbelhuisaanleg. Waardevolle interieurelementen die representatief zijn voor dit type burgerwoningbouw bleven bewaard, zoals onder meer de brede gang met supraporta in reliëf boven beide voorste salondeuren, de dubbele salondeuren met polychroom beschilderde neoclassicistische decoratie, de centrale rozet in reliëf op het plafond van de salon en de met een gekleurd glas-in-loodraam met bloemvaasmotief versierde keukendeur en bovenlicht.

sociaal-culturele waarde

Ruimtelijk-structureel en visueel neemt het herenhuis, achter voortuin met hekwerk en oprit, een prominente plaats in op het dorpsplein en binnen het oude stratenweefsel van de dorpskern van Moerzeke. De lokalisatie en het voornaam karakter van het herenhuis accentueert de centrumfunctie van het historische dorpsplein. Het herenhuis met hekwerk aan de straat illustreert tevens de maatschappelijk vooraanstaande positie van de vroegere bewoners van het huis. Het herenhuis is als belangrijke component van de historische bebouwing aan het dorpsplein van Moerzeke meebepalend voor de identiteit en herkenbaarheid van de dorpskern.

Herenhuis met tuin

Dorp 26 (Hamme)
Neoclassicistisch getint herenhuis en voormalige woning van burgemeester en bierbrouwer Jacobus D’Hollander, gebouwd in 1844. in 1877 gedeeltelijke verbouwing van het huis en oprichting van nieuwe constructies in de tuin.