Beschermd monument

Duitse bunkers Oosttaverne Wood

Beschermd monument van 10-12-2012 tot heden

ID: 12513   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12513

Besluiten

Duitse militaire posten Oosttaverne Wood uit de Eerste Wereldoorlog
definitieve beschermingsbesluiten: 10-12-2012  ID: 5087

Beschrijving

Deze bescherming omvat twee Duitse militaire posten uit de Eerste Wereldoorlog bij Oosttaverne Wood.Waarden

Twee Duitse militaire posten (W.O. I) 'Oosttaverne Wood' zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu militair-historische waarde en historische contextwaarde: Als zijnde twee Duitse militaire posten, die opgetrokken waren bij het nu verdwenen Sterrebos, ter hoogte van de Duitse tweede stelling, die de noordelijke hoek van het bos doorkruiste. Na de verovering van het zwaar versterkte bos tijdens de Mijnenslag van 7 juni 1917, kwamen de militaire posten in Britse handen, die ze als schuilplaatsen gebruikten. Britse eenheden startten na de Mijnenslag eveneens met de aanleg van begraafplaatsen in het bos. Samen met Oosttaverne Wood Cemetery zijn de twee Duitse bunkers aldus belangrijke getuigen van de militaire infrastructuur en oorlogshandelingen in deze zone.
Als zijnde militaire constructies die getuigen van de evolutie die de oorlogsvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog onderging en waarbij het gebruik van beton voor militaire verdedigingswerken aan belang won.

sociaal-culturele waarde

Als materiƫle getuigen van de 'Grooten Oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.
Als stille getuigen, die door de jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel zijn gaan uitmaken van het landschap.


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Duitse betonconstructie met golfplaat Oosttaverne Wood

Houthemstraat zonder nummer (Heuvelland)
Ten westen van Oosttaverne Wood Cemetery liggen 2 Duitse betonconstructies op nog geen 100 meter van mekaar, waarbij diegene opgetrokken met onder golfplaten het dichtst bij de begraafplaats ligt.


Duitse betonconstructie Oosttaverne Wood

Hollebekestraat zonder nummer (Heuvelland)
Ten westen van Oosttaverne Wood Cemetery liggen 2 Duitse betonconstructies op nog geen 100 meter van mekaar, waarbij diegene opgetrokken met onder meer golfplaten het dichtst bij de begraafplaats ligt.