Duitse bunker Gapaard

Beschermd monument van 10-12-2012 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Wijtschate
Straat Rijselstraat
Locatie Rijselstraat (Heuvelland)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33039/891.1

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Duitse constructie

Rijselstraat zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)

Bovengrondse betonconstructie in weide achter huis Rijselstraat nummer 64, te bereiken via veldweg langs de Gapaardstraat.

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
DateringWO I
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De bescherming omvat de Duitse artilleriecontrolepost Gapaard uit de Eerste Wereldoorlog.

Waarden

Duitse artilleriecontrolepost (W.O. I) Gapaard is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu militair-historische waarde en historische contextwaarde: Als zijnde een Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, die fungeerde als controlepost voor een nabijgelegen batterij. De controlepost was opgetrokken in de bestaande hoevegebouwen van 'Delporte Farm'. Vanuit deze controlepost werd het geschut in o.m. de bewaarde, iets meer zuidwestelijk gelegen geschutspost aangestuurd.
Als zijnde een militaire post van waaruit een zware Duitse artillerietegenstand gecoördineerd werd tijdens de Mijnenslag van juni 1917. De artillerieposten ter hoogte van 'Delporte Farm' maakten toen veel slachtoffers bij de Australische 4de Divisie.
Als zijnde een militaire constructie die getuigt van de evolutie die de oorlogsvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog onderging en waarbij het gebruik van beton voor militaire verdedigingswerken aan belang won.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een Duitse militaire post met opvallende afwerking. Het betreft een militaire post die in een bestaande hoevegebouw werd opgetrokken, getuige hiervan de bakstenen binnenmuren. Opvallende elementen zijn de hoogte van de constructie en de koepelvormige afwerking van het dak. Deze gebogen vormen dienden wellicht om granaten makkelijker te laten afketsen.

sociaal-culturele waarde

Als materiële getuige van de 'Grooten Oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.
Als stille getuige, die door de jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel is gaan uitmaken van het landschap.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.