Beschermd monument

Duitse bunker Gapaard

Beschermd monument van 10-12-2012 tot heden
ID: 12514   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12514

Besluiten

Duitse artilleriecontrolepost Gapaard uit de Eerste Wereldoorlog
definitieve beschermingsbesluiten: 10-12-2012  ID: 5088

Beschrijving

De bescherming omvat de Duitse artilleriecontrolepost Gapaard uit de Eerste Wereldoorlog.Waarden

Duitse artilleriecontrolepost (W.O. I) Gapaard is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu militair-historische waarde en historische contextwaarde: Als zijnde een Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, die fungeerde als controlepost voor een nabijgelegen batterij. De controlepost was opgetrokken in de bestaande hoevegebouwen van 'Delporte Farm'. Vanuit deze controlepost werd het geschut in o.m. de bewaarde, iets meer zuidwestelijk gelegen geschutspost aangestuurd.
Als zijnde een militaire post van waaruit een zware Duitse artillerietegenstand gecoƶrdineerd werd tijdens de Mijnenslag van juni 1917. De artillerieposten ter hoogte van 'Delporte Farm' maakten toen veel slachtoffers bij de Australische 4de Divisie.
Als zijnde een militaire constructie die getuigt van de evolutie die de oorlogsvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog onderging en waarbij het gebruik van beton voor militaire verdedigingswerken aan belang won.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een Duitse militaire post met opvallende afwerking. Het betreft een militaire post die in een bestaande hoevegebouw werd opgetrokken, getuige hiervan de bakstenen binnenmuren. Opvallende elementen zijn de hoogte van de constructie en de koepelvormige afwerking van het dak. Deze gebogen vormen dienden wellicht om granaten makkelijker te laten afketsen.

sociaal-culturele waarde

Als materiƫle getuige van de 'Grooten Oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.
Als stille getuige, die door de jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel is gaan uitmaken van het landschap.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Duitse constructie

Rijselstraat zonder nummer (Heuvelland)
Bovengrondse betonconstructie in weide achter huis Rijselstraat nummer 64, te bereiken via veldweg langs de Gapaardstraat.