Beschermd monument

Boerenarbeiderswoningen in cottagestijl

Geografisch pakket Gistel
definitieve beschermingsbesluiten: 12-12-2002  ID: 3983

Beschrijving

De boerenarbeidswoningen in cottagestijl ontworpen door Alfred Ronse (1876-1962) zijn beschermd als monument. De bescherming omvat de achteringelegen vrijstaande cottage 'Villa Sancta M(ari)a R.M. Anno 1905' en de eenheidsbebouwing aan de Brugse Baan.

Waarden

De arbeidershuisjes met cottage-inslag zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde beeldbepalende arbeidershuisjes met cottage-inslag aan de Brugsebaan bij het binnenrijden van Gistel, alsdusdanig typologisch voor de ruimer verspreide cottage-architectuur in dit stadje, zie imitatievakwerk en afgewolfde zadeldaken.
Als zijnde een materiële getuige van de regionalistische architectuuropvatting van Alfred Ronse (1876-1962), die onder meer naar voren kwamen in zijn vele publicaties over landelijke bebouwing.
Als zijnde gaaf bewaarde arbeidershuisjes met cottage-inslag, zie het bewaarde houtwerk met kleine roedeverdeling en de wit en rood beschilderde luiken.

Is de bescherming van

Brugse baan 151, 155, 157 (Gistel)
Arbeiderswoningen in cottagestijl uit het begin van de 20ste eeuw, ontworpen door Alfred Ronse (1876-1962), ten oosten van het kasteelpark 'De la Waere'.