Neoclassicistisch herenhuis

Woningen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het neoclassicistisch herenhuis naar ontwerp van Isidore Alleweireldt.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als zijnde een geslaagde 19de-eeuwse herenwoning naar het ontwerp van de toonaangevende Brugse architect Isidore Alleweireldt, waarbij hij op voor hem kenmerkende wijze, vooral aandacht besteedt aan de ruimtewerking en aan de aankleding van het trappenhuis.
- als zijnde een pand met een gaaf bewaard interieur. De rijke aankleding getuigt van het belang dat besteed werd aan rijke materialen en vakmanschap.
- als typisch voorbeeld voor de tijdsgeest waarin het werd gerealiseerd.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als typisch voorbeeld van de rijke, neoclassicistische architectuur die veel navolging kent door architect Alleweireldt maar vanaf de komst van Delacenserie in 1869 duidelijk wordt vervangen door de neogotische of neo-Brugse architectuur.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een door zijn volume, geveluitwerking en ligging, sterk beeldbepalend en opmerkelijk element in het straatbeeld.

Sint-Jorisstraat 20 (Brugge)
Imposant, neoclassicistisch herenhuis van 1862 naar ontwerp van architect I. Alleweireldt (Brugge); perceel oorspronkelijk ingenomen door breedhuis van zeven traveeën met lagere aanbouw rechts, naar verluidt woonhuis van schilder Hans Memling, zie bronzen plaat met inscriptie.