Herenhuis

Woningen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het herenhuis dat in de 19de eeuw ontstond door het samenvoegen van drie gotische stadswoningen.

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als zijnde een pand met een gaaf bewaard interieur. De rijke aankleding getuigt van het belang dat besteed werd aan rijke materialen en vakmanschap. De gevelordonnantie verraadt een indeling van het woonhuis in dienstvertrekken en pronksalons, die bijna overal bepleisterde plafonds, fraai uitgewerkte marmeren schouwen, lambriseringen en ingewerkte spiegels bewaren.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als representatief voorbeeld van enkele kleinere, middeleeuwse woningen die onder invloed van een typisch 19de-eeuws modeverschijnsel zijn samengevoegd en uiterlijk getransformeerd tot een herenhuis met imposante gepleisterde lijstgevel.

Stadswoningen

Sint-Jorisstraat 25 (Brugge)
19de-eeuws samenstel van drie oudere diephuizen onder afgewolfde zadeldaken, achteraan uitziend op een grote tuin, toegankelijk via smeedijzeren hek aan de Azijnstraat. Oorspronkelijk drie 16de tot 17de-eeuwse huizen met gotische trap- en tuitgevels.