Sas van Boezinge met verdedigingswerk en sluis

Beschermd monument van 24-10-1995 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Boezinge
Straat Sasstraat
Locatie Sasstraat (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/341.1
  • OW000586

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Sas van Boezinge met verdedigingswerk en sluis

Sasstraat (Ieper)

Het kanaal Ieper-Boezinge-De Knocke, dat reeds sinds de 13de eeuw gekanaliseerd was, werd tussen 1636 en 1641 tot een kanaal van 30 meter breedte herwerkt. Tussen Boezinge en Steenstrate werd een sas gebouwd dat het oud systeem van de vier overdrachten verving.

Is de omvattende bescherming van

Kapel Heilige Familie

Sasstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Heilige Familiekapel, gelegen aan de Sasstraat in bosrijke omgeving in de nabijheid van de Sluis van Boezinge-sas; opgericht omstreeks 1925.

Sluis van Boezinge Sas

Sasstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Na de oorlog, meer bepaald omstreeks 1930, werden ter vervanging van deze schutssluis twee sluizen gebouwd, namelijk één ter hoogte van Boezinge-dorp en één op de plaats van de oude sluis op het gehucht Boezinge-Sas.

Sluiswachterswoning van Boezinge Sas

Sasstraat 15, Ieper (West-Vlaanderen)

Sluiswachtershuisje, gelegen aan kanaal Ieper-IJzer, aan het sas gegraven van 1932 tussen de "Hooge vaart" (richting Ieper) en de "Lage vaart".

Beschrijving

De bescherming omvat de versterking van het Sas van Boezinge met bijhorende verdedigingswal en de sluis van het Sas van Boezinge.

Waarden

Het sas van Boezinge en de verdedigingslinie van het sas van Boezinge zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

als technische realisatie, die toonaangevend was voor de 17de-eeuwse sluizenbouw in de toenmalige Zuidelijke Nederlanden en als getuigenis van de waterverbinding Ieper-Kust, die zowel in economisch als in strategisch opzicht van groot belang was voor de regio.

sociaal-culturele waarde, historische waarde, wetenschappelijke waarde

als getuigenis en studieobject van de Franse verdedigingslinie van de zogenaamde pré-carré, die niet alleen één van de opmerkelijkste realisaties was van de Franse vestingsbouwkundige Vauban maar tevens een toonaangevende realisatie van de vestingsbouw in de 2de helft van de 17de eeuw en als materiële uiting van de bewogen periode van de Spaans-Franse oorlogen in de tweede helft van de 17de eeuw waarin het gebied van de Westhoek de inzet vormde van de conflicten tussen de grootmachten van Frankrijk, Spanje en Engeland.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.