Duitse bunker

Duitse mitrailleurs- en observatiepost Eerste Wereldoorlog

De bescherming omvat een Duitse mitrailleurs- en observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog.

Waarden

De Duitse mitrailleurs- en observatiepost (W.O. I) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu militair-historische waarde en historische contextwaarde:

Als zijnde een Duitse betonnen militaire post die herinn-ert aan de véle militaire · activiteiten, die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog plaatsvonden op het gehucht Hoogkwartier, ten noorden van het zwaar versterkte bos van Houthulst In deze omgeving, net achter de zgn. 'Kierken-Riegel' waren talrijke betonnen militaire posten opgetrokken, evenals oefenterreinen, schietstanden, opslagplaatsen en munitiedepots, kantonnementen met barakken, smalsporen enz.
Als zijnde een Duitse militaire post die net achter de zgn. 'Kierken-Riegel' lag en fungeerde als mitrailleurspost en observatiepost.

in casu architectuurhistorische waarde:

Als zijnde een typologisch zeldzame constructie. Het betreft een militaire post met vrij complexe structuur, die in twee fasen is opgetrokken op de plaats van een vooroorlogsgebouw. De constructie is gedetailleerd uitgewerkt, met o.m. twee schietgaten en een borstwering voor mitrailleurs en nog verschillende kleine schietopeningen, een mangat voor observatie vanaf dak, schouwen voor kachels, diverse nissen enz. Vele muuropeningen waren met stalen platen afgesloten.

sociaal-culturele waarde

Als materiële getuige van de 'Grooten Oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.
Als stille getuige, die door de jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel is gaan uitmaken van het landschap.

Duitse bunker

Kortewagenstraat (Houthulst)