Parochiekerk Sint-Martinus

Geografisch pakket Loppem

De parochiekerk Sint-Martinus te Loppem, is beschermd als monument.

Waarden

De parochiekerk Sint-Martinus is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

sociaal-culturele waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een beeldbepalend kerkgebouw, fraai ingeplant in de dorpskern van Loppem;
Als bedehuis met een interessante bouwgeschiedenis, welke zeven eeuwen overspant, en, die talrijke reminiscenties bewaart aan de adellijke families, die van belang waren voor de plaatselijke geschiedenis gezien de verscheidene familiekapellen en grafstenen;
Als een waardevol voorbeeld van 19de-eeuwse restauratie in neogotische vormentaal naar ontwerp van de belangrijke architect A. Van Assche (1826-1907);
Als zijnde een kerk met een gaaf bewaard neogotisch interieur, in 1870 ingericht op basis van een totaalplan toegeschreven aan J.B. Béthune en uitgevoerd door vakkundige ambachtslieden, veelal verbonden aan de Sint-Lucasateliers;
Als geschikte klankkast voor het Hooghuys-orgel, een representatief voorbeeld van neogotiek in de regio met technisch-instrumentale waarde, daarbij rekening houdende met het feit dat niet veel Hooghuys-orgels in een dermate complete toestand bewaard zijn.

Dorp (Zedelgem)
Georiënteerde kerk met omringend grasplein ter vervanging van het in 1952 verdwenen kerkhof. Aan noordzijde afgezet met een lage bakstenen muur onder ezelsrug, ten zuidoosten deels behouden haag en leilinden. Toegangspad in blauwe hardsteen geflankeerd door ijzeren hekken gevat in blauwhardstenen pijlers met bekronende bol.