Villa Les Deferlantes - La Goelette

Beschermd monument van 27-06-2003 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Knokke-Heist
Deelgemeente Heist
Straat Petunialaan
Locatie Petunialaan 16, Petunialaan 18, Petunialaan 20, Petunialaan 22 (Knokke-Heist)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/31043/711.1
  • 4.01/31043/908.1
  • OW002052

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Villa Les Deferlantes - La Goelette

Petunialaan 16-22, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

Dubbelvilla in cottagestijl met Normandische inslag, zogenaamd "Les Deferlantes" (nummer 16-18) en "La Goelette" (nummer 20-22). Opgetrokken in 1912 naar ontwerp van architect Van Daele, in opdracht van de Gentse handelaar De Vreese-Capyo. Beschermd als monument bij ministerieel besluit van 27/06/2003.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

De dubbelvilla Les Deferlantes - La Goelette met omgevende tuin is beschermd als monument.

Waarden

De dubbelvilla Les Deferlantes - La Goelette met omgevende tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het fraai uitgewerkte houten art-decogetint wandensemble in eet- en zitkamer, bewaard in nummer 16 - 18 (Les Deferlantes), typerend voor het maximaal plaatsgebruik bij de inrichting van een vakantiewoning, hier getuigend van een groot vakmanschap. Het ensemble is opgebouwd rond een centrale bakstenen haard en getypeerd door houten wandkasten, (hoek)banken met stoffen bekleding, spiegels en glas-in-loodramen, mooi inlegwerk met onder meer ruit- en dambordmotief en typerende gekoppelde zuiltjes.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde representatief voor de eerste geïndividualiseerde duinhuizen die worden opgetrokken aan de Oostkust, meer bepaald in Duinbergen, in het begin van de 20ste eeuw, bij de initiële ontwikkeling van de badplaats. Dit type van vrijetijdsarchitectuur introduceert in de ontwikkeling van de kustarchitectuur een nieuwe woonvorm en -stijl. De dubbelvilla Les Deferlantes - La Goelette wordt opgetrokken in 1912, als rechtstreeks gevolg van de verkaveling van het Stübbenpark langs waar op de omgevende duintoppen verschillende villa's worden opgetrokken.
Als zijnde een voorbeeld van een tweewoonst opgetrokken in cottagestijl met Normandische inslag, gekenmerkt door onder meer typerende overkragende bedaking, in- en uitspringende muurpartijen als balkons en overluifelde erkers, aan oostzijde opmerkelijk uitgewerkt als hoektoren; de hoeksteunberen verwijzen naar de hoevestijl. Het interieur en de indeling van nummer 16 - 18 is grosso modo gaaf bewaard, zoals het houtwerk van trap, binnendeuren, parketvloeren, zoldering met mooi uitgewerkte moer- en kinderbalken op consoles. Behoudt een fraai houten art-decogetint wandensemble in eet- en zitkamer.
Als zijnde blikvanger aan het Stübbenpark, gelegen in de as van de eveneens nog resterende oorspronkelijke villa Les Ajones (Bergdreef ll/Engelsestraat 12) en voornamelijk gekarakteriseerd door het rijke silhouet als gevolg van onder meer de hoektoren met zeshoekige torenspits.

sociaal-culturele waarde

Als document dat de sfeer en wooncultuur van de zomerse vakantieganger weerspiegelt uit de toeristische periode in het begin van de 20ste eeuw aan de Oostkust, waarin de badplaats Duinbergen zich initieel ontwikkelt.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.