Hoeve Hof van Steelant

Geografisch pakket Loppem

De hoeve Hof van Steelant te Loppem, is beschermd als monument.

Waarden

De hoeve-site Hof van Steelant is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als een historische site, nauw verbonden met de ontstaansgeschiedenis van Loppem en vanaf de 13de eeuw bewoond door de familie van Steelant, oudst gekende heren van Loppem;
Als restant van de omwalde motte waarop volgend het oudste leenboek van 1325 een stede of un mannoir heeft gestaan;
Als vrij behouden hoevecomplex met 18de-eeuws uitzicht, voornamelijk getypeerd door de gaaf bewaarde volumes van het langgestrekte boerenhuis, de visueel belangrijke, bakstenen stalvleugel en de dwarsschuur met duiventil, deels in stijl- en regelwerk, allen opgesteld rondom een overwegend begraasd erf;
Als interessant 18de-eeuws langgestrekt boerenhuis met mogelijks oudere kern; de waarde ervan ligt voornamelijk vervat in de volgende bewaarde kenmerken: het volume en indeling, de afwerking en het materiaalgebruik (onder meer houtwerk en deuromlijsting van klompsteen) en de interieurelementen (onder meer schouw, kelder).

Rijselsestraat 17 (Zedelgem)
Historische hoeve, oorspronkelijke woonplaats van de oudst gekende heren van Loppem, de familie van Steelant, en zo teruggaand op een site met omwalde opperhof-neerhofstructuur minstens uit de 13de eeuw. De huidige bebouwing gaat terug op het neerhof dat zich eertijds binnen de buitenste omwalling bevindt; hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een metalen hekken gevat in bakstenen pijlers. Breed bakstenen woonhuis, vermoedelijk uit eind 18de of vroeg 19de eeuw, met stal ten noorden aangebouwd circa 1900. De monumentale dwarsschuur en de stal gaan vermoedelijk terug tot het eind van de 18de eeuw.