Hoeve Het Klokhof

Geografisch pakket Loppem

De hoeve Het Klokhof te Loppem, is beschermd als monument.

Hoeve zogenaamd Klokhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Als zijnde een nauwelijks door de moderne landbouwtechnieken aangetast hoevecomplex, gedateerd 1820, bestaande uit een gaaf bewaard gebouwenbestand: boerenhuis, stalvleugels, schuur, bakhuis met behouden U-vormige opstelling rondom een begraasd erf - toegankelijk via vierkante bakstenen hekpijlers - en met behouden volume en afwerking. Het boerenhuis bewaart daarenboven interessante 19de-eeuwse interieurelementen als schouwen, deuren, balkenlagen, bevloering.

Hoeve Het Klokhof

Zeedijkweg 20 (Zedelgem)
Hoeve, ontstaan uit het opperhof van de nabijgelegen hofstede Pierlapont, opklimmend tot de 15de eeuw. De bouwvallige gebouwen worden door Charles van Tieghem afgebroken en volledig herbouwd in 1820. Gaaf bewaarde hoeve met een U-vormige opstelling van losse bestanddelen in verankerde, oranje baksteen onder kort overstekende zadeldaken en met vlechtingen in de zijgevels. De gebouwen omvatten de boerenwoning ten noord, dwarsschuren ten oosten en westen, en een bakhuisje ten noordoosten. Site toegankelijk aan de zuidkant via een populierendreef en metalen hekken gevat in overhoeks geplaatste vierkante bakstenen pijlers. Erf afgescheiden door een meidoornhaag, aan de westzijde resten van een omwalling.