Beschermd monument

Ensemble van villa's

Beschermd monument van 27-06-2003 tot heden
ID: 12541   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12541

Besluiten

Villa's
definitieve beschermingsbesluiten: 27-06-2003  ID: 4066

Beschrijving

Het ensemble van drie villa's met omgevende tuin, tuinmuur en centraal pad is beschermd als monument.Waarden

Het ensemble van drie villa's met omgevende tuin, tuinmuur en centraal pad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde representatief voor de duinhuizen die worden opgetrokken aan de Oostkust, meer bepaald in Duinbergen, in het interbellum bij de verdere uitbouw van de badplaats. Dit type van vrijetijdsarchitectuur introduceert in de ontwikkeling van de kustarchitectuur een nieuwe woonvorm en -stijl. Het ensemble van drie villa's aan de Van Daelelaan wordt opgetrokken in 1936 als rechtstreeks gevolg van de oostelijke uitbreiding van Duinbergen, in aansluiting op de verkaveling van Joseph St├╝bben van circa 1901.
Als zijnde een voorbeeld van een ensemble dat als geheel wordt ontworpen en opgetrokken en dat als het ware een soort tuinwijkje vormt binnen de villaverkaveling, te zien aan het uniforme materiaalgebruik en de gevelafwerking. Vormt een entiteit op zich, met name door de ligging aan een centrale as, in casu de oprijlaan van nr. 4.
Als zijnde drie villa's opgetrokken in cottagestijl (structuur) met invloeden van de art deco (metselwerk) en de hoevestijl (bedaking). Ontworpen door de lokale architect R. Neirynck (Heist), hier met medewerking van architect J. Verleye (Duinbergen), die zich bekwaamt in de diverse bouwstijlen gangbaar in het interbellum, en ze in dit ontwerp goed weet te assimileren.

sociaal-culturele waarde

Als document dat de sfeer en wooncultuur van de zomerse vakantieganger weerspiegelt uit de toeristische periode in het interbellum aan de Oostkust, wanneer de badplaats Duinbergen zich verder ontwikkelt en uitbreidt, en nieuwe villa's en hotels worden opgetrokken voor het steeds groeiend aantal badgasten.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Ensemble van villa's

Vandaelelaan 2-6 (Knokke-Heist)
*Vandaelelaan nrs. 2, 4 en 6. Ensemble van drie vrijstaande villa's z.g. "Zomerhuisje" (nr. 2), "Zomerrust" (nr. 4) en "Duinhutje" (nr. 6). Geheel van drie villa's in cottagestijl (structuur) met invloeden van de art deco (metselwerk) en de hoevestijl (bedaking). Gebouwd in 1936 naar ontwerp van architect R. Neirynck (Heist) met medewerking van J. Verleye (Duinbergen). Beschermd als monument bij