Betonnen geschutsbedding van Duits kanon Predikboom

Geschutsbedding Duits kanon Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De bescherming omvat de betonnen geschutsbedding van het Duits kanon Predikboom uit de Eerste Wereldoorlog

Waarden

De betonnen geschutsbedding Duits kanon Predikboom (W.O. I) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu militair-historische waarde en historische contextwaarde: Als zijnde een betonnen geschutsbedding voor een Duits 38cm kanon uit de Eerste Wereldoorlog. Het kanon van De Predikboom was actief tussen 26 april en 11 augustus 1915 en zou talrijke mensenlevens opeisen en onnoemelijkveel schade veroorzaken in o.m. Poperinge, Veurne en Duinkerke. Hoewel het kanon twee keer voor een periode van meer dan 40 dagen op non-actief geplaatst werd door geallieerde beschietingen, kon het pas op 11 augustus 1915 definitief uitgeschakeld worden.
Als zijnde de eerst in gebruik genomen geschutsbedding voor een 38cm kanon in Vlaanderen. Het 38cm geschut was aanvankelijk ontwikkeld ten behoeve van grote Duitse slagschepen. Nadat de Duitsers een eerste keer 38cm geschut in gebruik hadden genomen bij Verdun, werd het kanon van de Predikboom in gebruik genomen.
Als zijnde een militaire constructie die getuigt van de evolutie die de oorlogsvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog onderging en waarbij het gebruik van beton voor militaire verdedigingswerken aan belang won.

sociaal-culturele waarde

Als materiƫle getuige van de 'Groeten Oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.
Als stille getuige, die door de jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel is gaan uitmaken van het landschap.

Betonnen fundering Duits kanon Predikboom

Steenstraat (Houthulst)