Windmolen Ronsemolen

Gemeente Gistel
Straat Brugse baan
Locatie Brugse baan zonder nummer (Gistel)
Alternatieve naam Windmolen Merelaan

Brugse baan zonder nummer, Gistel (West-Vlaanderen)

Kleine standaardmolen, opgericht door Alfred Ronse (1876-1962) in 1933. Gelegen op het einde van de dreef ten westen van het kasteel "De la Waere".

Typologiewindmolens

Beschrijving

De windmolen 'Ronsemolen' of 'Merelaan' in Gistel is beschermd als monument. In hetzelfde beschermingsbesluit van 9 november 1977 werd de ruime omgeving van de windmolen, waaronder het kasteeldomein Château de la Waere, beschermd als dorpsgezicht. De windmolen zelf is niet in de bescherming als dorpsgezicht inbegrepen. Het kasteel en aanhorigheden van de kasteelsite Château de la Waere werden op 12 december 2002 eveneens beschermd als monument.

Waarden

De windmolen genaamd De Merelaan is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde