Herenhuis De Helm met koetshuizen en pakhuis

Woningen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het herenhuis De Helm aan de Sint-Jorisstraat en de koetshuizen en het pakhuis aan de zijde van de Jan Miraelstraat. Het binnengebied met tuin behoort niet tot de bescherming.

Waarden

Het herenhuis zogenaamd Huis De Helm met inbegrip van de bijhorende koetsgebouwen en voormalig pakhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als zijnde een pand met een gaaf bewaard interieur. De rijke aankleding getuigt van het belang dat besteed werd aan rijke materialen en vakmanschap.
als herenhuis met o.m. enkele fraaie schouwen in Lodewijk XIV-stijl en een rococosalon versierd met een beschilderde wandbespanning die gefantaseerde zeehavengezichten voorstellen, en deurstukken, gevat in sierlijke Lodewijk XV-lijsten, met afbeeldingen van de Vijf Zintuigen, vermoedelijk alle van de hand van de Brugse kunstenaar Hubertus De Cock.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde een imposant pakhuis dat dateert uit de 17de eeuw en dat integraal bewaard is gebleven. Het bevat gave constructieve elementen uit de oorspronkelijke bouwfase met name de balklagen en dakconstructie; het nog aanwezige katrolsysteem dateert van later.
als representatief voorbeeld van enkele kleinere, middeleeuwse woningen die onder invloed van een typisch laat-18de à 19de-eeuws modeverschijnsel zijn samengevoegd en uiterlijk getransformeerd tot een herenhuis met imposante gepleisterde lijstgevel.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een uniek voorbeeld van een historisch pakhuis in de Brugse binnenstad.
als zijnde een voorbeeld van een pakhuis waarvan de functie tot op heden gedeeltelijk is blijven bestaan, gelegen in een straat die vroeger rijk was aan handelspanden.

Is de omvattende bescherming van

Herenhuis De Helm

Jan Miraelstraat 19-21, Sint-Jorisstraat 10-12 (Brugge)
Samenstel van drie breedhuizen van respectievelijk drie, vier en drie/vier traveeën en twee, drie en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), van circa 1750-1760. Grondig verbouwd in 1960 onder meer overbrengen van originele marmeren schouw naar kasteel te Ruddervoorde. "Kunstige Herstelling" van 1996 naar ontwerp van architect J. De Graeve (Brugge).

Koetshuis

Jan Miraelstraat 19-21 (Brugge)
Koetshuis met 17de-eeuwse kern, nu garages horend bij Sint-Jorisstraat nummer 12, korfboogpoort nummer 21 toegevoegd in het derde kwart van de 20ste eeuw.

Pakhuis

Jan Miraelstraat 17 (Brugge)
Pakhuis met verankerde bakstenen lijstgevel van tien traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, twee dakkapellen in tuitgevel met vlechtingen en luiken.