Beschermd cultuurhistorisch landschap

Park Jourdain

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Pastorie en park Jourdain

Het park werd aanvankelijk beschermd bij KB van 3 maart 1976. Deze bescherming werd gedeeltelijk vernietigd door een arrest van de Raad van State (12 april 1978). Sindsdien is deze afbakening de geldige bescherming.

Het park Jourdain is beschermd als landschap omwille van het algemene belang.

Is de omvattende bescherming van

Herenhuis

Arthur Dezangrélaan 54 (Kraainem)
Vrijstaand herenhuis met grote omringende tuin, gebouwd in 1868. Het gebouw onderging enkele wijzigingen, voornamelijk aan de achtergevel. Fraaie bewaarde serre met stalen roeden, kadastraal geregistreerd in 1935.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle

Arthur Dezangrélaan (Kraainem)
In oorsprong 19de-eeuwse pijlerkapel, oorspronkelijk geflankeerd door twee lindebomen, heden enkel links nog een exemplaar.

Kasteel Jourdain

Kasteelweg 4-6 (Kraainem)
Sterk verbouwde en gerestaureerde voormalige hoeve met toevoeging van een neotraditioneel gedeelte met kasteelallures ten zuidwesten, het geheel in U-vorm met de open zijde naar het oosten.

Park Jourdain

Gesloten hoevecomplex uit de 18de eeuw, vanaf 1883 verbouwd tot eclectisch kasteel, omgeven door landschappelijk park – nu gemeentelijk park – aangelegd rond 1900, aanvankelijk 8,5 hectare, later uitgebreid met twee vijvers tot circa 12,5 hectare.

Pastorie gedateerd 1652

Pastoorkesweg 1 (Kraainem)
Pastorie in traditionele bak- en zandsteenstijl, op de deurimposten gedateerd 1652. Als dusdanig in gebruik tot circa 1906, toen er een nieuwe pastorie gebouwd werd naast het gemeentehuis.