Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Windmolen Ronsemolen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
12570
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12570

Besluiten

Windmolen De Merelaan met omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 09-11-1977  ID: 1131

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Deze bescherming betreft de windmolen Ronsemolen (ook wel molen De Merelaan) met ruime omgeving. De bescherming omvat de windmolen zelf, het kasteeldomein Château de la Waere, de stedelijke begraafplaats 'De Warande' uit 1974, twee hoeven, een villa in cottagestijl, een landhuis met park en moestuin en de ruime omgeving rond deze gebouwen en sites.
De Ronsemolen werd ook afzonderlijk beschermd als monument op 9 november 1977. Het kasteel en aanhorigheden van het kasteeldomein Château de la Waere werden op 12 december 2002 beschermd als monument.



Waarden

De omgeving rond de windmolen genaamd De Merelaan is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Windmolen Ronsemolen met omgeving

Brugse baan, Doornhoek, Galgestraat, Warandestraat (Gistel)
De ruime omgeving van de windmolen de Ronsemolen, of de Merelaanmolen, wordt gekenmerkt door de nabijheid van het beboste kasteeldomein Château de la Waere. In het westen wordt de molen begrensd door de stedelijke begraafplaats 'De Warande' uit 1974.

Is de omvattende bescherming van

Kasteeldomein Ter Waere

Brugse baan 143-145 (Gistel)
Kasteeldomein Ter Waere of "Château de la Waere" met park en restant van moestuin, kasteel, conciërgerie, koetshuis, nutsgebouwen.


Landhuis met park en moestuin

Warandestraat 79-81 (Gistel)
Landhuis, met park en moestuin. Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), op het primitief plan van het kadaster (1835) aangeduid met de huidige volumes. Verbonden met de Brugsebaan en het kasteel "De la Waere" (Brugsebaan) door een dreef van beuken- en kastanjebomen, die de Warandestraat kruist. Dicht bij het park, bakstenen hekpijlers en arduinen schamppalen. Rechts bij het woonhuis aansluitende stalling, schuur en voormalig koetshuis. Aan de achterzijde, bij het koetshuis aansluitende conciërgewoning. Aan de achterzijde, haaks op het woonhuis geaxeerd laag 'washuis'. Ten westen aansluitende serre en moestuin.


Villa

Warandestraat 83 (Gistel)
Villa naar verluidt van 1914, doch wellicht met aanpassingen uit de jaren 1930. Gele baksteenbouw; dakenspel van deels afgewolfde zadeldaken (bitumen).


Windmolen Ronsemolen

Brugse baan (Gistel)
De zogenaamde Ronsemolen of Meerlaanmolen situeert zich ten noorden van het park van het kasteel Ter Waere en op het einde van de dreef ten westen van het kasteel. De molen, door Alfred Ronse in 1933 opgericht, is een unieke standaardmolen op een uitzonderlijk hoog torenkot, die fungeerde als graan-, pel- en elektriciteitsmolen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.