Station Moere

Geografisch pakket Gistel

Beschrijving

Het voormalig spoorwegstation van Moere is beschermd als monument. Het station is sinds 1975 in gebruik als woonhuis. De bescherming omvat het 19de-eeuwse stationsgebouw en de uitbreiding van 1975.

Waarden

Het voormalig station van Moere is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als voorbeeld van een station met de karakteristieken van het gebouwd patrimonium van de stichtende maatschappij 'Soc. Anonyme du Chemin de Fer d'Ostende à Armentières' die een belangrijke rol speelde als beheerder van een snelle spoorverbinding tussen de wereldsteden Londen en Parijs. De stationsstijl is onder andere gekenmerkt door de gele baksteenbouw (streekmateriaal), de aanwezigheid van gevelritmering door spaarvelden, door het gemengd gebruik van rondboogvormige en getoogde muuropeningen en door kroonlijsten met getande sierbanden. Het betreft hier tevens een materiële illustratie van de bouwstijlen die door privé-maatschappijen in het algemeen en de maatschappij 'Soc. Anonyme du Chemin de Fer d'Ostende à Armentières' in het bijzonder circa 1868 werd toegepast.

Station Moere

Moerdijkstraat 29 (Gistel)
Voormalig station van Moere, opgericht omstreeks 1868, bij de oprichting van lijn 62 Torhout-Oostende (1867-1967). Oorspronkelijk twee aparte bouwblokken, samengevoegd en vergroot in 1893. De spoorlijn, aanvankelijk uitgebaat door de "Société Anonyme du Chemin de Fer d'Ostende à Armentiers", zorgde voor een snelle verbinding tussen Parijs en Oostende.