Weeshuis: gedeelte

Beschermd monument van tot (opheffing)

Weeshuis met omgeving
definitieve opheffingsbesluiten: 15-01-2024  ID: 15243

voorlopige opheffingsbesluiten: 30-08-2023  ID: 15165

Weeshuis: capucienenpleinvleugel met kapel, poortgebouw en omgeving

Beschrijving

Een deel van het voormalig weeshuis, bestaande uit de vleugel aan het Kapucijnenplein, de kapel en het poortgebouw was beschermd als monument.

In het beschermingsdossier uit 1982 werd de historische en artistieke waarde van het voormalig weeshuis met kapel en poortgebouw als volgt gemotiveerd: meer bepaald als neoclassicistisch geheel van 1834 van architect Drossaert met monumentale ingangstravee, een ingebouwde kapel in centraalbouw en een poortgebouw uit dezelfde tijd.

De bescherming van het monument werd op 15 januari 2024 opgeheven omdat het op basis van de hedendaagse inzichten inzake erfgoedwaarde nog onvoldoende scoort, in het bijzonder door de sloop van de achterliggende constructies.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000681, Capucienenvleugel voormalig weeshuis met kapel en poortgebouw (S.N., 1982).

Waarden

De Kapucijnenpleinvleugel van het voormalige weeshuis, met inbegrip van de kapel, evenals het poortgebouw was beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Weeshuis met poortgebouw

Kapucijnenhof 1-114, Kapucijnenstraat (Tienen)
Imposant, neoclassicistisch weeshuis met poortgebouw uit het tweede kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van stadsarchitect François Drossaert.