Weeshuis: gedeelte

Gemeente Tienen
Straat Kapucijnenhof
Locatie Kapucijnenhof 1-114 (Tienen)
Alternatieve naam Capucijnenklooster

Weeshuis

Kapucijnenhof 1-25, 2-26, 25-129, 26-28, 28-30, 30-32, 32-34, 34-36, 36-38, 38-40, 40-42, 42-44, 44-46, 46-48, 48-50, 50-52, 52-54, 54-130, Tienen (Vlaams-Brabant)

Voormalig weeshuis met trapezoïdaal grondplan van drie vleugels, imposante classicistische stijl naar ontwerp van François Drossaert uit 1834.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft een deel van het voormalig weeshuis, bestaande uit de vleugel aan het Kapucijnenplein, de kapel en het poortgebouw.

In het beschermingsdossier wordt de historische en artistieke waarde van het voormalig weeshuis met kapel en poortgebouw als volgt gemotiveerd: meer bepaald als neoclassicistisch geheel van 1834 van architect Drossaert met monumentale ingangstravee, een ingebouwde kapel in centraalbouw en een poortgebouw uit dezelfde tijd.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000681, Capucienenvleugel voormalig weeshuis met kapel en poortgebouw (S.N., 1982).

Waarden

De Kapucijnenpleinvleugel van het voormalige weeshuis, met inbegrip van de kapel, evenals het poortgebouw zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: