Beschermd cultuurhistorisch landschap

Domein Gitterdal

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

ID
1260
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/1260

Besluiten

Domein Gitterdal
definitieve beschermingsbesluiten: 19-04-1978  ID: 1189

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als landschap betreft het Domein Gitterdal. Dit is een archeologisch belangrijk gebied dat de tombe van Pepijn van Landen, de overblijfselen van de Sint-Gertrudiskerk en de Heemsberg, woonplaats van Pepijns vader Karloman, omvat.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:

  • wetenschappelijke waarde: deze plaats heeft naast de reeds opgegraven sites nog een groot archeologisch potentieel. Er bevinden zich twee motteheuvels, op één ervan zou volgens overlevering Pepijn van Landen gewoond hebben.
  • historische waarde: de Franken vestigden zich op een eerder door de Romeinen bewoonde plaats. De site groeide uit tot een heus dorp van waaruit ten tijde van Pepijn het Merovingisch rijk werd bestuurd. In 1211 werd in opdracht van hertog Jan II van Brabant de stad Landen "Borchtlanden" op haar huidige plaats gesticht. Vanaf dan kwijnde de oude stad Sint-Gertrudis weg en in de 18de eeuw werd de vervallen kerk afgebroken.
  • esthetische waarde: het archeologisch openluchtmuseum van de Ouderstad of Sint-Gertrudis kan hier bezichtigd worden.
  • sociaal-culturele waarde: deze plaats is de bakermat van de Merovingers en de Karolingers die in West-Europa een grote invloeden hebben gehad op de geschiedenis.
  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000499, Domein Gitterdal (S.N., 1978)


Waarden

Het domein Gitterdal is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Sint-Gitterdal

Landen (Landen)
Deze archeologisch zeer belangrijke site is gelegen ten zuidwesten van Landen, tussen Overwinden en Walsbets. Ondanks zijn rijke bewoningsgeschiedenis bestaat de site heden vooral uit graslanden, akkerland en bos. Ooit lag hier Ouderstad, de voorloper van het huidige Landen. De belangrijkste relicten zijn twee mottes en een Merovingisch grafveld. Sint-Gitterdal beslaat ongeveer 6,5 ha en ligt ingesloten tussen een industriezone en een woongebied.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Domein Gitterdal [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/1260 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.