Franse bunker La Gauloise

Beschermd monument van 05-02-2015 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Zuidschote
Straat Karabiniersstraat
Locatie Karabiniersstraat (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/1073.1

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Franse betonconstructie La Gauloise

Karabiniersstraat 6, Ieper (West-Vlaanderen)

Halfondergrondse betonconstructie bij boerderij Karabiniersstraat nummer 6.

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
DateringWO I
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De bescherming omvat de Franse militaire post La Gauloise uit de Eerste Wereldoorlog.

Waarden

De Franse militaire post (W.O. I) 'La Gauloise' is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu militair-historische waarde en historische contextwaarde: Als zijnde een Franse militaire post die tijdens de Derde Slag bij leper is opgetrokken bij een boerderij achter het kanaal leper-IJzer. Dankzij de inscripties is geweten dat de constructie opgetrokken is door de '265ème Régiment d'Artillerie de Campagne' in de periode september - november 1917, op een moment waarop veel Franse batterijen in de omgeving waren opgesteld. Opvallend is het feit dat de militaire post 'La Gauloise' genoemd wordt, naar de '133ème Division d'lnfanterie' waartoe dit artillerieregiment behoorde.
Als zijnde een militaire post die onder moeilijke oorlogsomstandigheden is opgetrokken. De betonnen post is namelijk opgetrokken tijdens het geallieerde offensief in de zomer en herfst van 1917, op een moment waarop de omgeving regelmatig onder Duits artillerievuur kwam te liggen. Dit verklaart de eerder onregelmatige en geïmproviseerde afwerking van de constructie.
Als zijnde een militaire constructie die getuigt van de evolutie die de oorlogsvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog onderging en waarbij het gebruik van beton voor militaire verdedigingswerken aan belang won.

sociaal-culturele waarde

Als materiële getuige van de 'Grooten Oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.
Als stille getuige, die door de jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel is gaan uitmaken van het landschap.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.