Beschermd monument

Ensemble van boerenarbeidershuizen

Bakstenen brug met arduinen palen, boerarbeidershuisjes en hoeve
definitieve beschermingsbesluiten: 15-10-2003  ID: 4094

Het ensemble van twee boerenarbeidershuizen is beschermd als monument.

Waarden

De meerwoonst van twee boerenarbeidershuisjes is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een zeldzaam type 18de-eeuwse meerwoonst van boerenarbeidershuisjes, namelijk een witgekalkte baksteenbouw onder typerende mansardekap, met bewaarde houten schuiframen met luiken en bewaarde balkenroosteringen onder meer met geprofileerde balksleutels;
Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een ensemble van twee boerenarbeidershuizen, wat een verdwijnend en kwetsbaar type woning is.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een typisch en gaaf bewaard voorbeeld van 18de-eeuwse landelijke dorpsarchitectuur, namelijk een meerwoonst van twee kleine boerenarbeidershuisjes net buiten het dorp.

Is de bescherming van

De Terp 7 (Knokke-Heist)
Net ten noorden van de dorpskern van Ramskapelle, diep gelegen vanaf de Spelemanstraat, staat een 18de-eeuwse combinatie van twee boerenarbeidershuisjes.