Hoevesite: boerenhuis, stalvleugel, wagenhuis en hondenhok

Bakstenen brug met arduinen palen, boerarbeidershuisjes en hoeve

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het boerenhuis van de hoeve met stalvleugel, wagenhuis en hondenhok.

Waarden

De hoeve bestaande uit boerenhuis, stalvleugel, wagenhuis en hondenhok is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een typisch en gaaf bewaard voorbeeld van de hoeves in de Vlaamse kustpolders, namelijk een hoeve met losstaande, grotendeels witgekalkte bestanddelen, met boerenhuis van het langgestrekte type met opkamer, koeienstal, wagenhuis en hondenhok;
Als zijnde één van de oudste en best bewaarde hoeves van de streek, waarvan de samenstelling teruggaat tot de situatie die is weergegeven op de kaart van Ferraris (1770- 1778), meer bepaald met een boerenhuis met prachtige 17de-eeuwse kelder met graatgewelven en centrale pijler, in kern 18de-eeuwse stalvleugel en wagenhuis, en hondenhok.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een gaaf bewaarde, historische woonvorm typerend voor landelijke gemeente, meer bepaald een hoeve een gericht op landbouw en veeteelt, gelegen in een in hoofdzaak van landbouw levend dorp.

Hoevesite

Heistlaan 382 (Knokke-Heist)
Achterin gelegen hoeve met losse, lage bestanddelen, gaaf bewaarde witgeschilderde volumes onder pannen zadeldaken. Boerenhuis aansluitend bij het langgestrekte type ten gevolge van de aansluitende paardenstal, huisgedeelte met opkamer. Keldergewelf met centrale middenpijler.