Hoevesite: boerenhuis, stalvleugel, wagenhuis en hondenhok

Beschermd monument van 15-10-2003 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Knokke-Heist
Deelgemeente Ramskapelle
Straat Heistlaan
Locatie Heistlaan 382 (Knokke-Heist)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/31043/717.1
  • 4.01/31043/880.1
  • OW002018

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Hoevesite

Heistlaan 382, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

Achterin gelegen hoeve met losse, lage bestanddelen, gaaf bewaarde witgeschilderde volumes onder pannen zadeldaken. Boerenhuis aansluitend bij het langgestrekte type ten gevolge van de aansluitende paardenstal, huisgedeelte met opkamer. Keldergewelf met centrale middenpijler. Beschermd als monument bij ministerieel besluit van 15/10/2003.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het boerenhuis van de hoeve met stalvleugel, wagenhuis en hondenhok.

Waarden

De hoeve bestaande uit boerenhuis, stalvleugel, wagenhuis en hondenhok is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een typisch en gaaf bewaard voorbeeld van de hoeves in de Vlaamse kustpolders, namelijk een hoeve met losstaande, grotendeels witgekalkte bestanddelen, met boerenhuis van het langgestrekte type met opkamer, koeienstal, wagenhuis en hondenhok;
Als zijnde één van de oudste en best bewaarde hoeves van de streek, waarvan de samenstelling teruggaat tot de situatie die is weergegeven op de kaart van Ferraris (1770- 1778), meer bepaald met een boerenhuis met prachtige 17de-eeuwse kelder met graatgewelven en centrale pijler, in kern 18de-eeuwse stalvleugel en wagenhuis, en hondenhok.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een gaaf bewaarde, historische woonvorm typerend voor landelijke gemeente, meer bepaald een hoeve een gericht op landbouw en veeteelt, gelegen in een in hoofdzaak van landbouw levend dorp.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.