Gedenkteken voor Luitenant De Winde

definitieve wijzigingsbesluiten: 02-06-2014  ID: 5463

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het gedenkteken voor Luitenant Juul De Winde. Het gedenkteken werd via een verplaatsingsbesluit verplaatst van zijn oorspronkelijke plaats in de Poelkapellestraat naar de Hyndrickxbosstraat.

Waarden

Gedenkteken voor Luitenant De Winde is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een mooi, betekenisvol gedenkteken van de hand van de expressionistische kunstenaar Karel Aubroeck voor de Vlaamsgezinde luitenant-dichter De Winde. Aubroeck realiseerde een halfverheven sculptuur in gele baksteen, een techniek dat bij oorlogsgedenktekens heel zeldzaam toegepast wordt. Het gedenkteken stelt een buigende vrouwenfiguur voor met bloemenkransen, die de hulde aan De Winde symboliseren. De Vlaamsgezindheid van IJzersymbool De Winde wordt benadrukt door de opschriften "Vlaanderen" en "Vliegt de blauwvoet" en de voorstelling van de IJzertoren op de achtergrond.
Aubroeck had tijdens de Eerste Wereldoorlog als frontsoldaat Vlaamsgezinde mannen als Clemens De Landtsheer leren kennen. Hij zette na de oorlog zijn beroep als houtsnijder verder maar legde zich ook toe op monumentale beeldhouwkunst. Zijn monumentale beelden voor de IJzertoren betekenden zijn artistieke doorbraak als beeldende kunstenaar, maar ook het 'vaderlands' gedenkteken voor Koning Albert in Nieuwpoort, afgewerkt met baksteensculptuur, is van zijn hand.

historische waarde

in casu historische context: Als zijnde een gedenkteken dat er gekomen is op privaat initiatief, ter herinnering aan een persoon aan wie een voorbeeldfunctie werd toegedicht. De Winde werd geprezen en onder meer tot IJzersymbool verheven, als Vlaamsgezind officier, kunstenaar en oorlogsheld.

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Oorlogsgedenkteken voor Luitenant De Winde

Hyndrickxbosstraat (Staden)
Gedenkteken voor de te Merchtem geboren Vlaamsgezinde luitenant en dichter J. Dewinde, in 1918 gesneuveld bij de bevrijding van Westrozebeke. Het gedenkteken naar ontwerp van K. Aubroeck (Temse) werd in 1938 onthuld.