Pastorie Sint-Martinusparochie: omheiningsmuur, gracht en brug

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de omheiningsmuur rond het pastoriedomein van de Sint-Martinusparochie, de gracht rond de pastorie en de brug over de genoemde gracht. Deze bescherming vormt de uitbreiding van de pastorie met poortgebouw en conciërgewoning die reeds werd beschermd als monument in 1982 bij besluit van de Vlaamse Executieve. Het geheel is gelegen in de als dorpsgezicht beschermde dorpskern van Wezemaal.

Waarden

Het als monument beschermde ensemble gevormd door de pastorie, het poortgebouw en de conciërgewoning wordt uitgebreid met de omheiningsmuur, de gracht rond de pastorie en de brug over de genoemde gracht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Pastorie van de Sint-Martinusparochie met tuin

Holsbeeksebaan 8-10 (Rotselaar)
Pastorie uit het eerste kwart van de 17de eeuw met poortgebouw en bijgebouw omgeven door pastorietuin van circa 1,5 hectare waarvan de helft omgracht; twee heuveltjes en interessante taxusarchitectuur getuigen van de voornaamste functie van deze tuin: meditatie en gebed; het goed is aan drie zijden omgeven door een hoge bakstenen muur.