Teksten van Pastorie Sint-Martinusparochie: omheiningsmuur, gracht en brug

parochieGrachtBrugMuur_22/10/2013_versie1 ()

De pastorie met poortgebouw en conciërgewoning werd reeds beschermd als monument in 1982 bij besluit van de Vlaamse Executieve. De bescherming van de pastorie wordt uitgebreid met de omheiningsmuur, de gracht rond de pastorie en de brug over de genoemde gracht.

De gracht, ommuring en brug vormen een essentieel deel van het geheel van de pastorie. De pastorie is langs vier zijden omgracht en te bereiken door een poortgebouw, oorspronkelijk voorzien van een ophaalbrug. Deze ophaalbrug is vervangen door een bakstenen brug met ijzerzandstenen dekstenen en boog boven de gracht, net voor het poortgebouw. De brug vormt de enige toegang tot het domein. Het goed van de pastorie is tevens aan drie zijden omgeven door een hoge bakstenen muur die hier en daar gestut wordt door steunberen.
De omheiningsmuur is gebouwd rond 1870-1875 in baksteen, is anderhalve steen dik, circa 480meter lang en 2 à 2,5 meter hoog. Na een bominslag, in 1941, werd een gedeelte aan de oostzijde heropgebouwd in “boerensteen”, met steunberen. De circa 300 meter lange gracht (perceel 458), omsluit de kern van het domein.

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, dossiernummer DB000683, dorpskom Wezemaal, verslag beschermingsdossier C. Goeyvaerts 30.03.1978.
  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, dossiernummer DB000810, Pastorie Wezemaal, beschermingsdossier uitbreiding met de omheiningsmuur, de omgrachting en brug, G. Paesmans en R. Deneef 14.07.1993.
  • DENEEF R. (red.) 2007: Historische tuinen en parken van Vlaanderen, Inventaris Vlaams-Brabant, Hageland – Noordoosten van Vlaams-Brabant, Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Boortmeerbeek, Diest, Haacht, Keerbergen, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tremelo, M&L Cahier 14, Brussel, 243-244.

Pastorie Sint-Martinusparochie: omheiningsmuur, gracht en brug ()

De bescherming als monument omvat de omheiningsmuur rond het pastoriedomein van de Sint-Martinusparochie, de gracht rond de pastorie en de brug over de genoemde gracht. Deze bescherming vormt de uitbreiding van de pastorie met poortgebouw en conciërgewoning die reeds werd beschermd als monument in 1982 bij besluit van de Vlaamse Executieve. Het geheel is gelegen in de als dorpsgezicht beschermde dorpskern van Wezemaal.