Eenheidsbebouwing van acht éénkamerwoningen: gevels en bedakingen

Gebouwen in Brugge

Beschrijving

De gevels en bedakingen van de acht éénkamerswoningen (eenheidsbebouwing) in Brugge zijn beschermd als monument.

Godshuizen (gevels en bedakingen) zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Eenheidsbebouwing van éénkamerwoningen

Balstraat, Rolweg 32-40 (Brugge)
Ten onrechte "Godshuizen der schoenmakers" genaamd. Gebouwd in de 17de eeuw als eenkamerwoningen voor armen. Vanaf 1830 eigendom van de "Brugse Maatschappij der Schoenmakers", later de "Gemeenschap der schoenmakers". Vanaf 1906 in handen van de "Burgerlijke Hospitalen" en in 1924 de "Openbare onderstand". Eigendom van de Stad vanaf 1967 en sinds 1973 in gebruik als Stedelijk Museum voor Volkskunde. De oorspronkelijk bijna blinde voorgevel wordt in 1904 opnieuw voorzien van vensters. Huidig uitzicht resultaat van restauratie in 1971-1972 naar ontwerp van architect L. Viérin (Brugge).