Parochiekerk Sint-Amandus en omgeving

Besluiten

Brandweerkazerne met woonhuis, Sint-Jozefscollege, Klooster van Zusters van Maria en parochiekerk Sint-Amandus met omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de parochiekerk Sint-Amandus met inbegrip van de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken. Ook de onmiddellijke omgeving van de kerk behoort tot de bescherming en omvat het omgevend perceel met inbegrip van de bomen, neogotische kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten, zeven kleinere kapelletjes met voorstelling van de zeven smarten van Maria en het oorlogsmonument voor de militaire slachtoffers van beide wereldoorlogen. De kerktoren werd reeds op 14 oktober 1975 beschermd als monument.

Waarden

De parochiekerk Sint-Amandus met inbegrip van de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken en de omgeving (als omgeving wordt begrepen het omgevend perceel met inbegrip van de bomen, neogotische kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten, zeven kleinere kapelletjes met voorstelling van de zeven smarten van Maria en het oorlogsmonument voor de militaire slachtoffers van beide wereldoorlogen) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als zijnde een bedehuis met een bepleisterd interieur met strenge ordonnantie en spaarzame stucornamentatie, typisch voor de late 18de eeuw. Voorts deels uit de oude kerk afkomstige laat-17de- en 18de-eeuwse meubilairelementen als lambrisering, disbank, preek- en biechtstoelen en altaren (exhaustieve lijst als bijlage). De artistieke waarde ligt tevens vervat in het vlottende erfgoed.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde een gaaf bewaarde classicistische pseudo-basilicale kerk. Tot stand gekomen in twee bouwfases: de laatbarokke toren van 1739 (beschermd bij KB van 14 oktober 1975), en het erg sobere schip en koor van 1780-1783. De zogenaamde "Baronie" als pendant van de sacristie wijst op de verwevenheid van kerk- en kasteelgeschiedenis. Ook de kapellen en het oorlogsmonument zijn historisch verbonden met de kerkomgeving.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een beeldbepalend en structuurbepalend element in de kleine dorpskom van Ingelmunster. Het omgevend perceel met groen karakter wordt mee beschermd als begeleidend element.

Parochiekerk Sint-Amandus

Oostrozebekestraat 2 (Ingelmunster)
Georiƫnteerd bedehuis, ten westen uitkijkend op de Markt. Omringend plantsoen op de plaats van het in 1887 opgeruimd kerkhof, met ten noorden neogotische Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten van 1886 en zeven kapelletjes van 1919-1920, met voorstelling van de zeven smarten van Maria.

Is de omvattende bescherming van

Orgel kerk Sint-Amandus

Ingelmunster (Ingelmunster)
Rond 1751 werd een nieuw orgel geplaatst, mogelijk door de orgelmakers De Rijckere (Kortrijk); hiervan rest enkel een meubel.