Kasteeldomein Blommeghem: landhuis en koetshuis

Geografisch pakket Marke

Beschrijving

Het kasteel Blommeghem en bijhorende koetshuis, gelegen langs de Van Belleghemdreef te Marke, zijn beschermd als monument. In hetzelfde besluit werd het omliggende park beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het zogenaamde kasteel Blommeghem en voormalig koetshuis zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een neogotisch landhuis opgetrokken in 1900 naar ontwerp van Emmanuel de Bethune en architect Joseph Viérin en uitgevoerd door Jules Carette leerling van Jean-Baptiste (de) Bethune en later de familie-architect van de familie de Bethune.
Als zijnde een gaaf bewaard en representatief voorbeeld van neogotische architectuur in Vlaanderen en meer bepaald in de omgeving van Kortrijk. Aansluitend bij de Brugse baksteengotiek uit de late middeleeuwen.
Als zijnde een getuige van de blijvende invloed van Jean-Baptiste (de) Bethune en de neogotiek in België en meer bepaald in West-Vlaanderen en Kortrijk in het begin van de 20ste eeuw. Ook dit ontwerp volgt de Bethunes visie dat architectuur en kunst in het algemeen het geloof en de levensvisie moet vertalen.
Als zijnde een vroeg voorbeeld uit het oeuvre van Jozef Viérin, die een traditionele en streekgebonden architectuur voorstond.
In het bijzonder voor het koetshuis:
Als zijnde het vrij gaaf bewaarde koetshuis horende bij het kasteel Blommeghem.
Als zijnde naar verluidt een ontwerp van Jean-Baptiste (de) Bethune, voorvechter van de neogotische stijl in België.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de voormalige woonplaats van de voormalige burgemeester van Marke François de Bethune, lid van de familie de Bethune, die vanaf het einde van de 19de eeuw een belangrijke rol speelt in het politieke leven van de gemeente Marke.
Omwille van het vrij gaaf bewaarde interieur als getuige van de leefwijze van de Kortrijkse burgerij op het eind van de 19de eeuw-begin 20ste eeuw.
Als zijnde één van de ontwerpen die J.B. (de) Bethune maakte tijdens zijn verblijf in Marke, zijn woonplaats de laatste 10 jaar van zijn leven.

artistieke waarde

Het vrij gaaf bewaarde neogotische interieur getypeerd door onder meer de behouden balkstructuren met moer- en kinderbalken verfraaid door kleuraccenten, de kleurrijke cementtegelvloeren en de parketvloer, de schouwmantels in witte natuursteen met kleurrijke haardplaat van gebakken tegels, de deels behouden glas-in-loodramen en de houten trap met wapenschilddragend leeuwtje. Opmerkelijk is de rijk gedecoreerde voormalige eetplaats met behouden uitgewerkte kasten met briefpanelen, naar ontwerp van de Gentse kunstschilder Leo Uyttenhoven.

Is de omvattende bescherming van

Koetshuis van het kasteel Blommeghem

Baron J. de Bethunestraat (Kortrijk)
Voormalig koetshuis van het Kasteel Blommeghem (Van Belleghemdreef nummer 6) en later brandweerarsenaal. Volgens Paul Debrabandere zou het opgetrokken zijn in 1914 naar een ontwerp van J.B. (de) Bethune.

Kasteeldomein Blommeghem

Van Belleghemdreef 6 (Kortrijk)
Het neogotisch landhuis Blommeghem werd in 1900 opgetrokken naar ontwerp van Emmanuel Bethune en architect Joseph Viérin en uitgevoerd door Jules Carette leerling van Jean-Baptiste Bethune en later de familie-architect van de familie de Bethune. Een vroeg 20ste-eeuws omhaagd parkje omgeeft het landhuis.