Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Abdij Ten Putte en ruime omgeving: uitbreiding omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Abdij ten Putte: omgeving

Beschrijving

De omgeving van de abdij Ten Putte is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat een relatief kleinere uitbreiding van het gebied rondom de Abdij Ten Putte dat reeds op 30 november 1977 werd beschermd als dorpsgezicht. Dit kleinere gebied grenst in het noorden en oosten aan het dorpsgezicht van 1977, in het westen aan de Leffingestraat en in het zuiden aan een aftakking van de waterloop Grootgeleed. Het dorpsgezicht van 1977 wordt in het noorden afgebakend door de autosnelweg E40, in het oosten door de Naaikapelleweg en de gekasseide Claventweg, in het zuiden door de Nieuwpoortse Steenweg en in het westen zonder zichtbare grens aan het kleinere dorpsgezicht van 1980.

Waarden

De omgeving van de abdij Ten Putte is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Abdij ten Putte en ruime omgeving

Abdijstraat, Claventweg, Kloosterbrugstraat, Leffingestraat, Naaikapelleweg, Nieuwpoortse Steenweg (Gistel)
De ruime omgeving van abdij Ten Putte in Zevekote (Gistel) wordt gekenmerkt door een open landschap met voornamelijk akkerland.