Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Weeshuis met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 10-02-1982 tot heden

ID: 1264   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/1264

Besluiten

Weeshuis: capucienenpleinvleugel met kapel, poortgebouw en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 10-02-1982  ID: 1779

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht betreft het voormalig weeshuis met de onmiddellijke omgeving, bestaande uit de afsluiting in trapeziumvorm van de pleinwand, en de oorspronkelijke open ruimte achter de gebouwen die in de jaren 1990 werd ingevuld door de sociale woonwijk.

In het beschermingsdossier wordt de historische en artistieke waarde van het weeshuis met omgeving als volgt gemotiveerd: als omgevende bestanddelen van een monument, en meer bepaald gezien het stedenbouwkundige belang der gebouwen en terreinen die het karakter bepalen van het Kapucijnenplein, de Kapucijnenstraat en de Kapelstraat.

  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000681, Capucienenvleugel vml weeshuis met kapel en poortgebouw (S.N., 1982).


Waarden

Het voormalige weeshuis met onmiddellijke omgeving is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-

artistieke waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Weeshuis

Kapucijnenhof 1-130 (Tienen)
Voormalig weeshuis met trapezoïdaal grondplan van drie vleugels, imposante classicistische stijl naar ontwerp van François Drossaert uit 1834.