Godshuis Sint-Joos: gevels en bedaking

Gebouwen in Brugge

Beschrijving

De gevels en bedaking van het godshuis Sint-Joos te Brugge zijn beschermd als monument. De vleugel uit het derde kwart van de 20ste eeuw (nummers 97-105) hoort niet tot de bescherming.

Godshuizen (gevels en bedakingen) zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Godshuis Sint-Joos

Ezelstraat 83, 87-105 (Brugge)
Sinds 1992 oecumenische en orthodoxe kerk. Gebouwencomplex tussen Ezel- en Raamstraat. Aan straatzijde, links van de ingang ligt de kapel, bestaande uit voorkapel, koor en sacristie , en rechts de voormalige portierswoning. Twee haakse vleugels, respectievelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw, met wooneenheden rondom binnen- tuin; laatst genoemde, toegankelijk via poortje vanuit Raamstraat, aangelegd met grasperken, rozenstruiken, een moerbeiboom en enkele armpompen onder meer tegen zijgevel van nummer 105. Een smalle doorgang leidt naar achterliggend tuintje met nog één woning en enkele bergruimten.