Gemeentelijke begraafplaats: graftekens

Besluiten

Grafkapel familie de Montblanc, graftekens, deel van begraafplaats, hoeve D'Heerlijkhede van Deefakker en woningen met Hazekapel

De bescherming als monument omvat 23 graftekens op de gemeentelijke begraafplaats van Ingelmunster.

Waarden

23 graftekens, te weten de (voormalige) loten 12, 14, 15, 20, 21, 67, 68, 105, 122, 124, 141, 142, 143, 144, 150, 149, 201, 231, 258, 261, 263, 283 en 284 op de begraafplaats zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

historische, historische in casu cultuurhistorische en artistieke waarde: als representatieve zoniet zeer waardevolle plaatselijke voorbeelden van de funeraire architectuurstijlen vanaf de 19de-eeuwse neogotiek tot de 20ste-eeuwse art deco, deels voortgaande op modellenboeken en herkomstig uit steenkappers/grafzerkmakers-ateliers, deels uitgevoerd naar ontwerp van architecten (Croquison, Béthune ...) zoniet ontworpen door beeldhouwers (Kühne Beveridge ...).

Gemeentelijke begraafplaats

Schoolstraat (Ingelmunster)
Gemeentelijke begraafplaats aangelegd vanaf 1859, opeenvolgende uitbreidingen in 1885, 1934 en 1978. Toegang ten westen via smalle laan met knotacacia's naar de Schoolstraat (links van nummer 10) en ten noorden aan de Hinnebilkstraat.