Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gemeentelijke begraafplaats

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
12643
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12643

Besluiten

Grafkapel familie de Montblanc, graftekens, deel van begraafplaats, hoeve D'Heerlijkhede van Deefakker en woningen met Hazekapel
definitieve beschermingsbesluiten: 13-11-2002  ID: 3969

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht omvat een deel van de gemeentelijke begraafplaats van Ingelmunster, met name het gedeelte bepaald door de centrale hoofdlaan, de grafkapel de Montblanc en de omliggende graftekens.



Waarden

Het gedeelte van de begraafplaats bepaald door de centrale hoofdlaan, de grafkapel de Montblanc en de omliggende graftekens is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

historische, historische in casu cultuurhistorische waarde: als nog representatieve getuige van een landelijke begraafplaats uit de tweede helft van de 19de eeuw, aangelegd ter vervanging van het parochiaal kerkhof op initiatief van het gemeentebestuur, maar mits een schenking van de plaatselijke adel.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Gemeentelijke begraafplaats

Schoolstraat (Ingelmunster)
Gemeentelijke begraafplaats aangelegd vanaf 1859, opeenvolgende uitbreidingen in 1885, 1934 en 1978. Toegang ten westen via smalle laan met knotacacia's naar de Schoolstraat (links van nummer 10) en ten noorden aan de Hinnebilkstraat.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.