Onze-Lieve-Vrouwkapel

Hoeven, kapel en molen

De Onze-Lieve-Vrouwkapel is beschermd als monument.

Waarden

De Kapel van Onze Lieve Vrouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een typevoorbeeld van een kapelletje gebouwd in de 19de of begin 20ste eeuw, waarbij werd gekozen voor een eenvoudige neogotische stijl, gekenmerkt door baksteenbouw met spitsbogige muuropeningen. Typisch is de interieuraankleding waarin een Mariagrot centraal staat.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een bekende kapel in de streek, wegens de bedevaarten die sinds 1908 worden georganiseerd naar deze bidplaats;
Als zijnde een herkenbaar en typerend punt in het landschap langs de Graaf Jansdijk.

volkskundige waarde

Als zijnde een kenmerkend voorbeeld van een wegkapel gebouwd op privé-initiatief in 1893 in het kader van de nog steeds levende volksdevotie voor Maria, door wiens voorspraak wonderbaarlijke genezingen zouden zijn gebeurd.

Graaf Jansdijk (Knokke-Heist)
De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Graaf Jansdijk is gelegen aan de erfingang van de zogenaamde Kapelhoeve. De kapel werd in 1893 gebouwd in opdracht van Maria Breydel, als dank aan Maria voor een genezing. De bekendheid van de bidplaats is ontstaan door de bedevaart die sinds 1908 elk jaar wordt gehouden. Bakstenen kapel met tuitgevel met schouderstukken in eenvoudige neogotische stijl onder zadeldakje met mechanische pannen, na 1926 bepleisterd en witgekalkt.