Opgaande zwarte walnoot bij brouwerij Sint-Michiel

Beschermd monument van tot (opheffing)

Zwarte walnoot bij brouwerij Sint-Michiel
definitieve opheffingsbesluiten: 16-11-2022  ID: 15086

voorlopige opheffingsbesluiten: 22-06-2022  ID: 15056

Zwarte walnoot (Juglans nigra)

Beschrijving

De opgaande zwarte walnoot in de tuin bij de voormalige brouwerij Sint-Michiel, gelegen langs de Marktplaats te Lichtervelde, werd beschermd als monument bij besluit van de Vlaamse Executieve van 15 december 1982. De boom werd in 1999 na een blikseminslag geveld.

De bescherming als monument werd op 16 november 2022 opgeheven omdat de erfgoedwaarden onherstelbaar aangetast of verloren zijn gegaan.

Waarden

De opgaande zwarte walnoot in de tuin bij de voormalige brouwerij Sint-Michiel was beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

in casu esthetische waarde

Marktplaats 12 (Lichtervelde)
De grote zwarte notelaar centraal in de tuin van de brouwerswoning van de voormalige brouwerij Sint-Michiel werd in 1999 na een blikseminslag geveld. De boom was een beeldbepalend groene baken in de omgeving van het marktplein.