Windmolen van Siska

Beschermd monument van 15-10-2003 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Knokke-Heist
Deelgemeente Knokke
Straat Zevenkote
Locatie Zevenkote zonder nummer (Knokke-Heist)
Alternatieve naam Molen van Siska

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/31043/747.1
  • 4.03/31043/210.1
  • OW002045

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Windmolen van Siska

Zevenkote zonder nummer, 1, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

Molen van Siska, beschermd als monument bij ministerieel besluit van 15/10/2003. Zevenkote is een 19de-eeuwse wijk langs de weg tussen Oosthoek en de Graaf Jansdijk, bebouwd met een tiental kleine postjes (op een bepaald moment zeven, wat de naam verklaart).

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De voormalige windmolen van Siska, later ingericht als vakantiewoning, is beschermd als monument.

Waarden

De Molen van Siska is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een getuige van de ontwikkeling van een landelijk dorp tot prestigieuze badplaats eind 19de eeuw, in casu Knokke, waarbij de molen met molenaarshuis in Zevenkote een scharnierfunctie heeft bekleed.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een architecturale getuige van de pre-industriële nijverheid in een 19de-eeuws dorp, waarbij de functie van bakker-molenaar werd gecombineerd met herberg als zijnde een getuige van de evolutie in de vakantiebehuizing, waarbij in het interbellum molens werden omgebouwd tot modieuze vakantieverblijven, in casu de bewoning van de Molen van Siska door kunstschilder Felix Labisse.

volkskundige waarde

Als zijnde een belangrijke getuige van een nationaal en zelfs internationaal gekende traditie die bij de ontwikkeling van het toerisme in Knokke is ontstaan, namelijk de wafelenbak van de beroemde volksfiguur Moeder Siska.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.