Beschermd monument

Windmolen van Siska

Beschermd monument van 15-10-2003 tot heden

ID
12651
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12651

Besluiten

Hoeven, kapel en molen
definitieve beschermingsbesluiten: 15-10-2003  ID: 4095

Beschrijving

De voormalige windmolen van Siska, later ingericht als vakantiewoning, is beschermd als monument.Waarden

De Molen van Siska is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een getuige van de ontwikkeling van een landelijk dorp tot prestigieuze badplaats eind 19de eeuw, in casu Knokke, waarbij de molen met molenaarshuis in Zevenkote een scharnierfunctie heeft bekleed.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een architecturale getuige van de pre-industriƫle nijverheid in een 19de-eeuws dorp, waarbij de functie van bakker-molenaar werd gecombineerd met herberg als zijnde een getuige van de evolutie in de vakantiebehuizing, waarbij in het interbellum molens werden omgebouwd tot modieuze vakantieverblijven, in casu de bewoning van de Molen van Siska door kunstschilder Felix Labisse.

volkskundige waarde

Als zijnde een belangrijke getuige van een nationaal en zelfs internationaal gekende traditie die bij de ontwikkeling van het toerisme in Knokke is ontstaan, namelijk de wafelenbak van de beroemde volksfiguur Moeder Siska.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Windmolen van Siska

Zevenkote 1, 1D (Knokke-Heist)
Stenen bergmolen, opgetrokken in 1902-1904, ter vervanging van een omgewaaide staakmolen uit 1863. De molen is vooral gekend als het herkenningspunt van de vroegere herberg van moeder Siska, die met haar wafels een belangrijk aandeel vormde in de toeristische ontwikkeling van Knokke. De molen werd in 1925 omgebouwd tot woning.