Herberg Kapelhof

Herberg Kapelhof

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de herberg/afspanning Kapelhof met aansluitend woongedeelte en achterliggende schuur en stalling, gegroepeerd rondom een gekasseide binnenkoer.

Het beschermingsdossier motiveert de artistieke, historische en sociaal-culturele waarde van de herberg Kapelhof met bijhorende nutsgebouwen als volgt: "als 18de-eeuwse afspanning gelegen op het kruispunt van twee belangrijke wegen, namelijk de baan Brugge-Kortrijk en de baan Gent-Roeselare, alwaar dit hoekpand nog steeds van zichtbepalende betekenis is".

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, beschermingsdossier DW000532, Herberg Kapelhof (GOOSSENS M., 1987).

Herberg Kapelhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Herberg Kapelhof

Kortrijkstraat 1 (Ingelmunster)
Gelegen op de hoek met de Gentstraat. 18de-eeuwse herberg/ afspanning "Kapelhof", eerste vermelding in 1773 in lijst van Ingelmunsterse herbergen; naamgeving vermoedelijk naar de verdwenen "Kapel ter Doorne".