Ensemble van boerenarbeiderswoningen

Hoeven en boerenarbeiderswoningen

Het ensemble van twee boerenarbeidershuizen met tussenliggende schuur is beschermd als monument.

Waarden

Het ensemble van twee boerenarbeidershuizen met tussenliggende schuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een typisch en gaaf bewaard voorbeeld van 19de-eeuwse dorpsarchitectuur, namelijk een ensemble van twee kleine boerenarbeidershuisjes met tussenliggende schuur gelegen in landelijk gebied, oorspronkelijk verpacht door de Watering van Greveninge;
Als zijnde een ensemble met authentieke, traditionele gevelafwerking, meer bepaald een witgekalkt huisje met gepekte plint, een schuur met blote baksteen en woonhuis waarvan de voorgevel is afgewerkt met een verzorgde beraping, wat een verdwijnende techniek van gevelbezetting is;
Als zijnde een zeldzaam geworden en kwetsbaar type architectuur, met name kleine 19de-eeuwse boerenarbeidershuizen.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een relict van een typische 19de-eeuwse landelijke woonvorm, namelijk twee pachtershuisjes met tussenliggende schuur.

Ensemble van boerenarbeiderswoningen met tussenliggende schuur

Sluisstraat 78-80 (Knokke-Heist)
Ensemble van boerenarbeiderswoningen met tussenliggende schuur, die in 1845 worden gebouwd als pachterhuisjes in eigendom van de Watering van Greveninghe. Nummer 80 wordt in 1906 volledig heropgebouwd, met een uitbreiding van één travee in 1926. Beide huizen worden circa 1906-1907 verkocht aan de pachters.