Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Visserskapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinen en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
12695
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12695

Besluiten

Visserskapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinen met omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 22-09-1982  ID: 1829

Beschrijving

De visserskapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinen in Bredene is samen met haar onmiddellijke omgeving beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat het beboomd parkje met de 18de-eeuwse bedevaartskapel, een altaar­kapel onder dakruiter van 1954, een ommegang met acht sta­ties en een kaarsen­huis in de vorm van een Lour­des­grot. In hetzelfde beschermingsbesluit werd de visserskapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinen beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "als belangrijk bedevaartsoord voor vissers met kapel gedateerd ANNO 1736".

  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000430 , Kapellestraat, Visserskapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinen en onmiddellijke omgeving (S.N., 1982).


Waarden

De visserskapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinen met de onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-

artistieke waarde

-

volkskundige waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Visserskapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinen

Kapelstraat zonder nummer (Bredene)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en bijgenaamd "Breeningska­pel"; bekend bedevaartsoord voor vissers en andere. Gelegen in een beboomd parkje.