Beschermd cultuurhistorisch landschap

Heiderelicten

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Heiderelicten

Beschrijving

De heiderelicten te Westende zijn beschermd als landschap. De als monument beschermde veldbatterij Bamburg maakt deel uit van het beschermde landschap.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) motiveert de wetenschappelijke waarde van de heiderelicten als volgt: gelet op de grote zeldzaamheid van dergelijke kalkarme heiderelicten in het duinengebied, het voorkomen van pollen struikheide (Calluna vulgaris), langs de boorden van gaspeldoornstruwelen (Ulex europaeus), het voorkomen van een aantal soorten min of meer typisch voor het Therio-Airion (zilverhaververbond), onder andere Carex arenaria (zandzegge), Hieracium pilosella (muizenoor), Violoa canina (hondsviooltje), Ornithopus persipusillus (vogelpootje), Archillea millefolium (duizendblad), Hypochaeris radicata (gewoon biggenkruid), Aira praecox (paashaver) ..., het voorkomen van een typische wegdistelassociatie (Onopordetum acanthii) rond de bunkerresten.

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000425, advies KCML (1982).

De heiderelicten zijn beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

Is de omvattende bescherming van

Veldbatterij Bamburg

Schuddebeurzeweg (Middelkerke)
Gelegen in een weiland gevat tussen de Bamburgstraat en de Schuddebeurzeweg. In 1942-1944 door de Duitse bezetter gebouwd als onderdeel van de "Atlantikwall". Drie km landinwaarts gelegen; ter verdediging van de ten westen gelegen haven van Nieuwpoort. Uniek als enige nog volledig uitgebouwde veldbatterij van de "Atlantikwall" tussen Boulogne en de Scheldedelta, id est met loopgraven en bunkers van verschillende typologie.

Kanaal Nieuwpoort-Plassendale en omgeving Schuddebeurze

Lombardsijde, Slijpe, Westende (Middelkerke)
In deze ankerplaats ligt een overgangszone tussen duinen en polders. Het noordwestelijke zandige gedeelte was vroeger een binnenduincomplex. Deze duinen zijn lang beïnvloed geweest door erosie en begrazing. Omwille van de voedselarme, ontkalkte ondergrond en de begrazing komt een schrale heide- en graslandvegetatie voor. De westelijke graslanden vlakbij Lombardsijde kennen nog enkele knotbomenrijen. Het zuidelijke gedeelte behoort tot de polders en ligt frequent onder akkerland. Hier zorgen talrijke sloten en grachtjes met rietbegroeiing voor de afwatering van het gebied. De Schuddebeurzebeek is de voornaamste afwateringsader voor het gehele gebied. Opgaande bomenrijen accentueren het kanaal Nieuwpoort-Plassendale. In het gebied zijn verschillende sporen van de Eerste Wereldoorlog.