Villa Maeger Scorre

Villa's, kerk, resten van fort en speelhuisje

Beschrijving

De bescherming als monument omvat villa Maeger Scorre, bestaande uit het gebouwencomplex rond de binnenkoer met omgevende aangelegde tuin en fontein.
De fontein in de tuin van villa bestaat uit de meest westelijke betonnen geschutsbedding van de batterij Braunschweig.

Waarden

De villa Maeger Scorre, bestaande uit het gebouwencomplex rond de binnenkoer met omgevende aangelegde tuin en fontein, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als document uit de toeristische periode in het interbellum, wanneer de residentiële badplaats Het Zoute verder uitgebouwd wordt en nieuwe villa's en hotels worden opgetrokken voor het steeds groeiend aantal badgasten. Hier in casu het nieuwe -huidige- clubhouse van de tweede golf, aangelegd in 1912-1914 ten zuiden van de Zoutelaan, ter verbetering en verruiming van de accommodatie van de liefhebbers en beoefenaars van de golfsport. Tot op de dag van vandaag versterkt de mogelijkheid om de golfsport te beoefenen nog steeds het exclusief karakter van de badplaats Knokke-Het Zoute.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een uitzonderlijk voorbeeld van een geïndividualiseerd duinhuis dat wordt opgetrokken aan de Oostkust, meer bepaald in Het Zoute, in het tweede kwart van de 20ste eeuw bij de verdere uitbouw van de badplaats, in casu de residentiële villawijk. Het huidige clubhouse van de golf wordt opgetrokken in 1928 aan het oostelijke einde van het Caddiespad, als het ware op het centraal punt tussen beide parcours van het golfterrein dat aangelegd is in 1912-1914;
Als zijnde een enorm gebouwencomplex in regionalistische stijl met integratie van elementen uit de landelijke bouwstijl, gelegen in groot domein met aangelegde tuin; fontein naar ontwerp van kunstenaar Thianche. Het geheel is ontworpen volgens het principe van een soort Jachtslot met neerhuizingen, met onder meer een poortgebouw geflankeerd doordienstvleugels, gekasseide binnenkoer, hoofdgebouw met zijvleugels en diverse aanhorigheden. Opmerkelijk is de oriëntatie naar het golfterrein ten zuiden ervan, wat de inplanting van de diverse gebouwen heeft beïnvloed. Het imposante ensemble oogt evenwichtig door de zuivere architecturale proporties, het sobere materiaalgebruik (baksteen) en de beperkte ornamentiek (zoals muurankers). Typerende bekronende bedaking. Het interieur behoudt zijn luxueuze aankleding, voornamelijk het houtwerk, zoals de trap, binnendeuren, lambriseringen en wandmeubilair;
Als zijnde getuige van het oeuvre van de Brusselse architect Mario Knauer, die hiermee één van zijn meest significante werken realiseert. Bij het ontwerp voor de villa Maeger Scorre houdt hij zeer veel rekening met inplanting en oriëntatie, waarbij hij elk detail ondergeschikt maakt aan het ensemble en waardoor het geheel in harmonie is met de ruimtelijke omkadering.

artistieke waarde

Het opmerkelijke kunstwerk, genaamd Panorama du Zoute, van de belangrijke Belgische kunstenaar Edgard Tytgat (1879-1957), geschilderd in 1929-1930 voor de woonst van de heer Franz Thys,de bouwheer van de villa Maeger Scorre. Bestaat uit twee grote schilderijen, met name Promenade à travers Le Zoute en 1930 en Ballade le long de la digue de Comte Jean. Op beide werken wordt een panoramisch zicht op Knokke getoond, met telkens de villa Maeger Scorre op de voorgrond afgebeeld. Door de thematiek zijn zij ook documentair zeer belangrijk omwille van de uitbeelding van de geografische en architecturale context van Knokke in de late jaren 1920, de periode waarin de villa is opgetrokken.

historische waarde

Als zijnde het nieuwe clubhouse van de golf, een belangrijke historische getuige van de uitbouw van Knokke-Het Zoute als badplaats van allure met exclusieve recreatieve voorzieningen;
Als zijnde getuige van de introductie van de golfsport op het continent, zoals op Brits initiatief de aanleg van één van de eerste golfterreinen op het continent in de Zoutepolder in 1900. Wegens groot succes dient een tweede golfterrein te worden aangelegd ten zuiden van de Zoutelaan (1912-1914) met bouw van een eerste clubhouse in 1910. De leiding en organisatie van de golf in de jaren 1920 komt stilaan meer en meer in handen van lokale vooraanstaanden. Oorspronkelijk opgetrokken als privé-domein, doet de villa reeds snel dienst als nieuw clubhouse en secretariaat van de golf, om ruimere en betere accommodatie te kunnen bieden aan de steeds talrijker wordende liefhebbers en beoefenaars van de golfsport.

Villa Maeger Scorre met tuin

Sparrendreef 1A-B (Knokke-Heist)
Monumentale villa in regionalistische stijl, gebouwd in 1928 naar ontwerp (1924) van architect Mario Knauer (1879-1948) en uitgevoerd door aannemer F. Desmidt met omgevende tuin die in zuidoostelijke richting 'uitwaaiert' in het golfterrein. Het ontwerp is gebaseerd op het principe van een jachtslot en het villacomplex omvat toegang, poortgebouw, erekoer, dienstvleugels, 'corps de logis' en twee zijvleugels. De verschillende volumes zijn gelegen rond een gekasseide binnenkoer met aangelegde bloemperken en onderling verbonden door een hoge tuinmuur. Aan zuidoostelijke zijde leidt een trappenbordes naar een gazon met cirkelvormige vijver met fontein in de vorm van een zonnewijzer, naar ontwerp van de Brusselse kunstenaar Thianche.

Is de omvattende bescherming van

Geschutsbedding Batterij Braunschweig

Sparrendreef 1B (Knokke-Heist)
De fontein in de tuin van Villa 'Maeger Scorre' bestaat uit de meest westelijke betonnen geschutsbedding van de batterij Braunschweig, daterend uit de Eerste Wereldoorlog.