Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Neoclassicistisch landhuis De Campagne: tuin met omheiningsmuur

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Oudenburg

Beschrijving

De tuin bij het neoclassicistisch landhuis De Campagne, gelegen langs de Stationsstraat te Oudenburg, is met inbegrip van de tuinmuren beschermd als dorpsgezicht. In hetzelfde besluit werd het landhuis beschermd als monument. Het landhuis maakt geen deel uit van het beschermde dorpsgezicht.

Waarden

De tuin met inbegrip van de begrenzende tuinmuren van het landhuis is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een sier- en lusttuin deels in romantische, deels in formele stijl, die de architecturale context van het neoclassicistische landhuis ondersteunt, gezien de entreefunctie naar het huis toe enkel vanuit de tuin kan gebeuren, confer de zuidelijke oriƫntatie van de hoofdingang en de voornaamste woonvertrekken. Bovendien is de tuin met de tuinmuur beeldbepalend voor de omgeving gezien, in aansluiting met het pand, de ligging langsheen de Stationsstraat (ten oosten) en het kanaal Plassendale-Nieuwpoort (ten westen).

Neoclassicistisch landhuis De Campagne met tuin

Stationsstraat 103 (Oudenburg)
Het neoclassicistisch landhuis met ommuurde tuin dateert van 1909 en werd vergroot in 1914. Het werd gebouwd als buitenverblijf voor de Oostendse vishandelaar C. Willems, die in 1907 eigenaar werd van de tot dan toe onbebouwde grond.