Zwarte moerbei in pastorietuin

Waarden

De zwarte moerbei in de pastorietuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door:

wetenschappelijke waarde

De zwarte moerbei in pastorietuin behoort met zijn stamomtrek van 242 cm tot de zeven dikste bekende moerbeien van Vlaanderen. Op basis van de stamomtrek kan er van uitgegaan worden dat deze boom één van de oudste exemplaren uit de regio is.

De zwarte moerbei in pastorietuin is een veteraanboom met een grote stamomtrek voor de soort, holtes in de stam en in de takken, dood hout in de kruin en spleten of loslatende delen in de schors. De boom vertoont sterke veteraankenmerken waarbij zich in de holle stam opgestapeld houtmolm bevindt, dat een uniek habitat vormt voor specifieke diersoorten, waaronder kevers.

Door zijn omvang en vermoedelijk hoge leeftijd bezit deze boom een uitgesproken genetische waarde als vertegenwoordiger van een bijzondere variëteit met grote vruchten, ooit geselecteerd en aangeplant met dit doel, vermoedelijk door een pastoor van Kampenhout.

historische waarde

De zwarte moerbei vormt een historische eenheid met de beschermde pastorieën in de pastorietuin. De boom rust deels op de muur van de pastorietuin. Bovendien vormt deze boom één van de weinige relicten van de oorspronkelijke bomencollectie in de pastorietuin. Het is een bijzondere variëteit met grote vruchten, ooit geselecteerd en aangeplant met dit doel, vermoedelijk door een pastoor van Kampenhout.

esthetische waarde

De zwarte moerbei in pastorietuin heeft door zijn uitzonderlijke omvang, leeftijd en plantlocatie een bijzondere esthetische waarde. Zijn huidige groeivorm is representatief voor een veteraanboom van moerbei. Hij vertoont de typische habitus van de soort, namelijk de neiging om op oudere leeftijd te gaan liggen, en heeft dus een representatieve groeivorm. Deze moerbei dankt zijn aantrekkingskracht onder andere aan zijn ouderdom en zijn typische liggende structuur, die hem een bijzonder en knoestig uitzicht verschaffen, eigenschappen die nog zullen toenemen naarmate zijn leeftijd vordert. Dergelijke oude bomen zijn esthetisch waardevol en zeldzaam in Vlaanderen.

Moerbei in pastorietuin Kampenhout

Dorpsstraat 11 (Kampenhout)
De zwarte moerbeiboom (Morus nigra) in de pastorietuin van Kampenhout behoort met zijn stamomtrek van 242 cm tot de dikste bekende moerbeien van Vlaanderen.

Pastorie met tuin van de Onze-Lieve-Vrouwparochie

Dorpsstraat 11, Gemeentehuisstraat 9 (Kampenhout)
Pastorie gebouwd omstreeks 1755 met ommuurde tuin van 25 are met achterin de oude pastorie uit 1638 die als aanhorigheid bewaard bleef; tuin omgevormd in 1995 tot onderhoudsvriendelijk gemeenteplantsoen; oude moerbeiboom.